Књижевна манифестација „Милици у походе“

У четвртак се у Заводу за културу Војводине одржава књижевна манифестација „Милици у походе“ у знак сећања на једну од првих српских песникиња Милицу Стојадиновић Српкињу.
s
Фото: Youtube Printscreen

У 13 часова ће бити уручена награда која носи име ове књижевнице овогодишњој добитници Тањи Ступар Трифуновић, списатељици из Бањалуке, која је награђена за књигу „Размножавање домаћих животиња“, објављену у едицији „Нулта стварност“, издавача „Буyбоок“, Сарајево, 2018. Ово је „књига о женама наших простора, о њиховој храбрости, свакодневним успонима и падовима, каталог женских судбина, набијен мудрошћу неког ко трага за љубављу упркос неизбежним поразима“.

- Пета песничка књига Тање Ступар Трифуновић „Разможавање домаћих животиња” неуобичајено обимна за песничку књигу (114 страница), садржи 53, углавном дуже и наративне песме. Оне су распоређене у шест циклуса, али су све прожете „нежном бруталношћу“, кроз коју се исказује песничка истина, на којој ауторка инсистира. У њој се меша монотеизам са паганством, а ликови из грчке митологије се спуштају у нашу нимало узвишену свакодневицу - наводи у образложењу жири у коме су били Драгана В. Тодоресков, Зоран Ђерић и Фрања Петриновић.

Тања Ступар Трифуновић (Задар, 1977) дипломирала је на Филолошком факултету у Бањалуци. До сада је објавила пет песничких књига, књигу прича и роман. Радови су јој вишеструко награђивани, превођени на низ језика и заступљени у више антологија. Уредница је часописа за књижевност, уметност и културу „Путеви” у Бањалуци, а ради у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Данас у 17,30 часова биће представљена збирке песама „О хрид“ Драгице Стојановић, прошлогодишње лауреаткиње ове награде, објављена у едицији „Добитница књижевне награде Милица Стојадиновић Српкиња“. У разговору уз ауторку учестоваће Фрања Петриновић, члан жирија, Наталија Лудошки и др Бојана Ковачевић-Петровић.

 

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести