Концерт Стефана Миленковића на Дубровачким летњим играма

Свечаним церемонијалом испред цркве Св. Влаха, подизањем фестивалске заставе на Орландов стуб уз звуке Готовчеве “Химне слободи”, у Дубровнику ће 10. јула бити отворене 68. Дубровачке летње игре.
dubrovacke letnje igre
Фото: Youtube Printscreen

Фестивал, који се традиционално одржава до 25. августа, и ове године окупља неколико стотина уметника из целог света. Током 47 дана на петнаестак сценских и амбијенталних локација ренесансног града, одржаће се приближно 80 драмских, музичких, балетских, оперских, фолклорних, филмских и других извођења.

Драмски део Игара доноси два премијерна наслова угледних аутора, драматурга и редитеља. Програм ће отворити “Господа Глембајеви“ Мирослава Крлеже, у режији Златка Свибена. Аутор луцидно портретише неслободу ликова обележених парадоксима либералног капитализма, тако да комад делује као да је писан данас. У реализацији представе окупљен је глумачки “дрим тим“, предвођен Предрагом Ејдусом (Игњат Глембај), Ањом Шоваговић Деспот (бароница Кастели), Мијом Јуришићем (Леоне Глембај) и Бојаном Грегорић Вејзовић (сестра Анђелика).

Наслов друге драмске премијере је “Држић - Викторија од непријатеља“, за који драматуршки концепт потписује Хрвоје Иванковић. Трагом фрагмената Држићевих дела као и записа о Мариновом животу и стваралаштву, представљена је прича о писцу у контексту његовог и нашег времена. У режији Ивице Бобан, комад се приказује поводом 450. годишњице смрти Марина Држића (1508-1567). У том духу треба посматрати и представу “Скуп“ према тексту славног дубровачког комедиографа и у режији Ивице Кунчевића, која је уврштена у програм овогодишњих летњих Игара.

У драмском програму Фестивала налази се и представа “Хинкеман“ Ернста Толера, коју у режији Игора Вука Торбице изводи ансамбл Загребачког казалишта младих. Поред награде за најбољу представу, најбољу режију и за најбољу мушку улогу на 21. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу, ово извођење носи и признање за најуспјешнију представу на 43. међународном фестивалу “Инфант“ у Новом Саду. Представа под именом “Град сјена“ у режији Давора Мојаша својеврсна је посвета Дубровнику, а садржи фрагменте више дела различитих дубровачких аутора - Милана Милишића, Николе Гучетића, Ива Војновића, Николе Наљешковића и других.

Свакако треба издвојити балет рађен према мотиву Аристофанових “Птица“. Концепт и кореографију потписује Едвард Клуг, а извођење је поверено плесачима Bitef Dance Company из Београда. Подсетимо да је премијера балета одржана 2015. године, у простору Нове Тврђаве Театра у Чортановцима

Богат и репертоарски разнолик музички програм 68. Дубровачких летњих игара, варираће од барока до савремене класике, yеза и фоклора, симфонијске и оперске музике до клавирских и виолинских реситала. Програм 11. јула отвара “Кармина Бурана“ Карла Орфа, у извођењу Загребачке филхармоније, хора “Иван Горан Ковачић“ и солиста међу којима је и наш баритон Никола Мијаиловић. Музичко-сценски програм доноси премијеру Хендлове опере “Орландо“, у режији Јаноша Сикоре (памтимо његову поставку оперете “Кнегиња чардаша“, на репертоару новосадскг СНП-а) и извођењу Хрватског барокног ансамбла.

Ни љубитељи балетске уметности неће остати ускраћени јер Игре доносе најпопуларнији “бели балет“ свих времена, “Лабудово језеро“, у кореографији и режији прослављеног Владимира Малакова, а у продукцији ХНК из Загреба. Међу представама у програму, свакако треба издвојити балет рађен према мотиву Аристофанових “Птица“. Концепт и кореографију потписује Едвард Клуг, а извођење је поверено плесачима Bitef Dance Company из Београда. Подсетимо да је премијера балета одржана 2015. године, у простору Нове Тврђаве Театра у Чортановцима.

У атријуму Кнежевог двора виолински реситал приредиће Стефан Миленковић, уз клавирску сарадњу Roxana de Silve. У истом простору, 17. августа концерт ће одржати камерни састав у оквиру којег наступају виолиниста Немања Радуловић и пијаниста Дејан Синадиновић. Као део богатог музичког програма свакако треба поменути и сонате за виолу и клавир Дмитрија Шостаковича и Сезара Франка, у извођењу Александра Милошева и Ловра Погорелића. 

У склопу пратећег програма 68. Дубровачких летњих игара у атријуму палате Спонза биће отворена изложба сликара Антуна Масле, поводом 50. годишњице уметникове смрти. Поред тога, 10. августа биће одржана промоција књиге Ивице Кунчевића “Редатељске белешке“. Као и претходних година, на Играма ће бити приказани и најбољи домаћи и страни филмови са Фестивала играног филма у Пули.

Синиша Ковачевић

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести