Копија Мона Лизе на аукцији за 300.000 евра

ПАРИЗ: Копија чувене слике Леонарда да Винчија Мона Лиза наћи ће се на аукцији куће Кристи у Паризу, а очекује се да достигне вредност до 300.000 евра.
r
Фото: Pixabay.com

Слика је названа Екинова Мона Лиза по свом бившем власнику, а верује се да је њен творац присталица Да Винчија са почетка 17. века.

Рајмон Екинг, који је преминуо 1977, оспоравао је аутентичност оригинала тог ремек дела које се налази у париском музеју Лувр, пренео је Ројтерс.

Он је провео деценије покушавајући да убеди свет да је слика Мона Лизе коју је купио у једној антикварници у Ници 1953. године оригинал, а да је она која се налази у Лувру копија.

"Делује да је слика квалитета Мона Лизе, али заправо није је направио Леонардо да Винчи", навео је један од директора аукцијске куће Кристи Пјер Етјен.

Екинов аргумент је био да оригинална слика никада није враћена након крађе на почетку 20. века, већ је завршила у продавници у селу Магањоск у његовом родном Провенсу, региону у југоисточној Француској, док је музеј у главном граду преварен копијом.

Бројни новински исечци сведоче о његовом јадању новинарима, а документарац из шездесетих година прошлог века показује како се амерички новинари појављују да истраже да ли је права Мона Лиза позајмљена Америци.

Слику је урадио непознати уметник почетком 17. века, око 100 година након што је оригинал италијанског мајстора ренесансе ушао у краљевску колекцију Франсоа од Француске, првог француског краља ренесансе, навели су из куће Кристи.

Оријентациона цена му је између 200.000 и 300.000 евра, а онлајн аукција се завршава 18. јуна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести