КПГТ Љубише Ристића постаје градско позориште

БЕОГРАД: Градско веће града Београда донело је јуче одлуку да позориште КПГТ Љубише Ристића постане градска установа културе, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.
l
Фото: Youtube Printscreen

Он је за Танјуг навео да ту одлуку треба да потврде одборници Скупштине града на седници која ће бити одржана у петак, 12. марта, и додао да нема никакву дилему да ће то тако бити.

Навео је да је КПГТ можда и највећи позоришни бренд који имамо из старе Југославије, као и да је Љубиша Ристић наш највећи позоришни редитељ у 20. веку и неко ко је оставио веома дубок траг, када је у питању позоришна уметност.

Било је време да Град преузме ово позориште и то смо урадили у договору са Љубишом Ристићем који ће бити директор тог позоришта. На тај начин ћемо стати иза једног алтернативног позоришта јер је добро да град, осим класичних позоришта, има и једну своју алтернативну сцену, рекао је Весић.

Истакао је да ће Град обезбедити плате за запослене у тој установи, као и новац за програм, односно организацију представа.

Ово ће бити друго наше позориште, после театра ''Вук'' које неће имати запослене глумце већ ће их анагажовати по представама, али у сваком случају Град Београд је на овај начин стао иза позоришта КПГТ. Ми смо то позориште помагали претходних година, али на овај начин КПГТ је за будућност сачуван, рекао је Весић.

Додао је да ће то бити позориште које ће неговати мало другачију позоришну уметнос, на алтернативнији начин, и где ће многи млади глумци имати прилику да се опробају.

Весић је рекао да ће ове године почети реконструкција позоришта "Дадов", као и да се завршавају техничке ствари како би почела и реконструкција театра "Бојан Ступица".

Радимо и на летњој сцени Београдског драмског позоришта које ће бити стављено у функцију већ у мају. Град је већ обезбедио новац и срећан сам што ћемо добити једну летњу сцену јер, како стоје ствари са епидемијом корона вируса, очигледно је да ће се представе прво одигравати на отвореном што значи да ће Београдско драмско позориште моћи током целог лета да ради, рекао је Весић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести