Креативно афирмативна организација "Парнас": Срж конкурса је јавни интерес свих

- Већина појединаца и организација који се баве културом у Новом Саду имају проблем са недовољним финансирањем својих активности. Нажалост, култура је још увек непрепозната као основна потреба сваког људског бића и положај радника и радница у култури је врло тежак и неизвестан. С друге стране и јавни конкурси не издвајају довољно средстава која су реално потребна да бисмо имали довољну количину квалитетних културних догађаја - овако причу започињу представници Креативно афирмативне организације "Парнас", чији је пројекат ове године један од изабраних на Јавном конкурсу за Калеидоскоп културе који је био отворен за уметнике из целе Србије.
п
Фото: М. Томић

- Пријавили смо се на конкурс са циљем прикупљања минималних средстава која су потребна да се одржи један приступачан културни садржај у Новом Саду, јер их је онако премало, како бисмо ширили нашу мисију о важности инклузивности културне понуде у Новом Саду и културне партиципације особа са инвалидитетом - кажу у овој организацији.

На другом по реду јавном конкурсу Фондације "Нови Сад – Европска престоница културе" који је био отворен за уметничку сцену целе Србије, одабрано је 23 пројекта који ће бити реализовани у оквиру шестог Калеидоскопа културе.

- Јавни конкурси су врло значајни, јер је пројектно финансирање основа рада организација цивилног друштва. Кад говоримо о конкурсима које организују држава, покрајина и град, морамо истаћи да то није новац који стиже из приватних извора, већ од грађана и да је јако важно да је срж јавни интерес свих - истакли су из организације "Парнас".

Фото: М. Томић

Како кажу значајно је да конкурс има јасно дефинисан циљ и критеријуме одабира пројеката.

- Затим, битна је комисија која одлучује о додели средстава, која осим стручности, објективности и непристрасности, мора бити сензибилисана и едукована о многим темама. Чини ми се да ми ту имамо велики изазов. Ми се бавимо културном партиципацијом особа са инвалидитетом и повећањем приступачности у култури, а свест о значају и знање о овој теми је још на ниском нивоу. Инклузија, инвалидитет и култура и даље су споредне теме, па и кад аплицирамо за пројекте морамо да објашњавамо да ми нудимо врхунски културни садржај који је приступачан, и да је питање приступачности питање поштовања Закона Републике Србије, људских права и недискриминације – а не питање добре воље појединаца или субјективног допадања пројекта без пажљивог удубљивања - поручују из "Парнаса".

Културни садржај приступачан за све Новосађане

Представници ове организације наводе да сама пријава на овај јавни конкурс није била захтевна, али и да они годишње попуне двадесетак много захтевнијих пријава и да самим тим имају вишедеценијско искуство у писању пројеката.

- Наш пројекат се зове Караван Ухвати филм: "Приступачност нас повезује" и има за циљ да Новосађанима пружи културни приступачан садржај на тему социјалне искључености и инклузије. Желимо да кроз пројекцију одабраних краткометражних филмова из архиве "Ухвати филм фестивала", након које следи трибина, промовишемо приступачност као везу ка заједништву, да прикажемо позитивне примере и дамо решења. Такође, желимо да покажемо моћ филма да уједини, да дотакне срце, активира ум и покрене на промене - рекли су из организације "Парнас".

Филмски фестивал "Ухвати филм" организује се већ 21. годину заредом. У питању је међународни филмски фестивал на тему инвалидности, а "Ухвати филм" је најприступачнији филмски фестивал у региону: сви филмови су описно титловани, аудио-описани и синхронизовани на српски, говорни садржаји превођени на српски знаковни језик. Тиме је Фестивал приступачан слепим и глувим особама.

- Фестивал се одржава у биоскопу Културног центра Новог Сада који је приступачан за особе са физичким инвалидитетом. Прошле године "Ухвати филм" био је део званичног програма "Нови Сад – Европска престоница културе", на основу јавног конкурса за учешће у програму без финансијске подршке. Из овог фестивала изнедрио се пројекат Караван Ухвати филм "Приступачност нас повезује", који ће се реализовати у оквиру овог Калеидоскопа културе. Наша активистичка мисија је да да ширимо свест о важности инклузије и да особе са инвалидитетом морају и имају право да буду део културе – као посетиоци, ствараоци, организатори и учесници, поготово део великих културних манифестација - кажу из организације Парнас.

Културне станице добри примери приступачности

Концепт Калеидоскопа културе и ове године остаје непромењен, па све грађане од 7. септембра до 15. октобра очекује пет врста уметности и пет недеља богатог програма.

Фото: М. Томић

- Прошле године Нови Сад је био Европска престоница културе и организовано је много значајних и квалитетних догађаја. Сматрамо да је програм цео био у фокусу, а мање појединачни делови и да је још рано говорити о ефектима било којег дела програма. На крају, најважније је да се сви учесници и учеснице добро осећају и проведу на догађају и да не заборавимо – сви значи и особе са инвалидитетом - рекли су из организације "Парнас".

Програми у оквиру Калеидоскопа културе реализоваће се у новосадском Дистрикту и у мрежи културних станица. Из организације "Парнас" поручују како су Културна станица Свилара и Културна станица Еђшег добри примери приступачности објеката особама са физичким инвалидитетом.

- С обзиром на мањак приступачних објеката у граду, ово јесте олакшање, јер организације цивилног друштва, на упит, могу бесплатно да користе ове просторе и добију одређену бесплатну инфраструктурну и продукциону подршку. Похвално је што се о приступачности ових културних станица водило рачуна у самом планирању реконструкције тих објеката. И то је сјајна порука – да би нешто били приступачно – мора да се укључи у фазу планирања, а не да се о томе размишља накнадно - наглашавају из организације "Парнас".

Ми правимо догађаје за све

Чланови организације "Парнас" сматрају да је важно подржавати друге и сарађивати међусобно, али бити свој и јединствен.

- Ми подржавамо сваког ко делује искрено и активистички, јер сматрамо да свака уметност преноси поруку и има дозу одговорности да утиче на побољшање света у коме живимо - рекли су из ове организације.

Када је у питању приступачност и инклузија, чланови организације "Парнас" сматрају да се у модерном добу суочавамо и са неким изазовима са којима смо се суочавали и у немодерном добу.

Фото: М. Томић

- Неравноправност, дискриминација, непоштовање људских права нису проблеми модерног човека, али у модерном добу јесу ови проблеми више у фокусу него раније. Уметност коју приказује наша организација, приближена је сваком човеку. Ми не правимо догађаје за особе са инвалидитетом, већ за све. Срж нашег рада су добри филмови о обичним људима с необичним животима и о необичним људима са обичним животима. Филмови о емпатији и солидарности, животним радостима и у тешким тренуцима, снази да препознамо и негујемо себе и борби да будемо оно што јесмо. То су приче о нама, које осетимо, које мењају наше перспективе и покрећу промене - истичу представници организације "Парнас".

Б. Павковић

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести