КРОЗ НОВОСАДСКЕ ГАЛЕРИЈЕ Изложбе линореза, слика и скулптура

У Галерији СУЛУВ-а на Булевару Михајла Пупуна, вечерас у 19 часова отвара се изложба линореза новосадске уметнице Јасне Гулан.
galerija pixabay
Фото: pixabay.com

- Графике из циклуса “Црна селекција  настале су као резултат бесконачних могућности игре на пољу експерименталног подручја црног. Композиције великих формата, изведене у техници линореза помоћу само једне матрице – правоугаоника, представљају испитивање феномена црног кроз трагање за апсолутно црним. Ови експерименти произвели су различите деривате црног из реалне потребе да црно буде црно у односу на нешто. У те сврхе примењен је поступак деградације црне боје, који подразумева њено постепено просветљавање, чиме тамни правоугаоници добијају улогу еха првобитних црних тонова од којих су настали и постају сиви - каже ауторка о својим новим радовима.

Јасна Гулан (Нови Сад, 1976) дипломирала је 2002. на Академији уметности у Новом Саду, на Катедра за графику, у класи проф. Слободана Кнежевића, под чијим менторством је магистрирала 2007. Од 2004. запослена је у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе у Петроварадину као сликар-конзерватор, виши стручни сарадник. Од 2017. је на докторским студијама на Академији уметности у Новом Саду, под менторством проф. Вишње Петровић.

Изложба ће трајати до 2. Марта

Светло технологија

У Клубу „Трибина младих”, Културног центра Новог Сада у Католичкој порти вечерас у 19, 30 часова отвара се изложба слика Ивана Миленковића под називом „Светло технологија”. На сликама су портрети људи загледаних у своје уређаје, лаптопове, таблете, мобилне телефоне, где је једини извор светлости светло монитора или дисплеја. На овим портретима фокус је на светлости која је кључни елемент сликарства. Њом се не дочарава само атмосфера, већ много више, она осликава сам дух времена једне епохе. Иако је на овим портретима једини извор светлости онај са монитора, осветљење је ипак на свакој слици потпуно другачије и гради специфичну атмосферу херметичних виртуелних светова у које су портретисане особе затворене, или су се својевољно затвориле- наводи се у најави изложбе.

Овим сликама Иван износи своје запажање о савременом културолошком феномену који се карактерише све већим одсуством директне интерперсоналне (“очи у очи“) комуникације међу људима, и у којој заправо посредује технички уређај. Он кроз своје слике не даје ни позитивну ни негативну критику друштва, иако то јесте један суштински озбиљан друштвени проблем и културолошки феномен, већ осликава постојеће стање ствари. Портрети су рађени према фотографијама ухваћеним у спонтаном тренутку, нису инсценирани.

Изложба траје до 4. марта.

Прича о апсурду

Изложба скулптура и објеката Мирјане Благојев под називом „Транспарентност и рефлексија / прича о апсурду биће отворена вечерас у 20 часова у Малом ликовном салону, Булевар Михајла Пупина 9. На изложби ће бити представљене скулптуре и објекти у којима се ауторка бави страживањем феномена транспарентности и рефлексије, користећи стакло и огледало као основни материјал, а светло као један од кључних елемената који гради дело.

- Радови су део истраживања које спроводим на докторским студијама и базирају се на два основна проблема: однос дела и његовог окружења и однос унутрашњег и спољашњег простора дела. Кроз ове радове испитујем и двоструко значење речи рефлексија - као одраз и као мисао, јер су то својеврсна промишљања на одређене теме. Оно што им је заједничко јесте појам апсурда, који постављам као полазиште за даље читање дела- каже ауторка.

Мирјана Благојев је дипломирала вајарство на Академији уметности у Новом Саду 2000. а и магистрирала 2007. на тему „Покушај спајања наизглед неспојивог - игра света у свету игре“. Завршила мастер студије на Ецоле Супèриеуре дес Артс Дéцоратифс у Стразбуру, Француска, на смеру Објекат-стакло 2005. Доцент је на Академији уметности у Новом Саду на предмету вајарство.

Изложба ће трајати до 3. марта. 

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести