Кустурица: Култура је кључ наше егзистенције, верујем у мисију UNESCO

ПАРИЗ: Култура је кључ наше егзистенције и верујем да Унеско може да игра значајнију улогу у том делу наших живота, поручио је вечерас редитељ Емир Кустурица.
kusturica, tanjug
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Кустурица је уочи предавања у седишту Унеска на тему културне различитости за Танјуг рекао да је за Србију веома важно да буде активна у овој организацији, да покреће теме које су у њеном интересу јер је, каже, Србија стара земља која мора да сачува своје наслеђе, о коме брине UNESCO.

За тему вечерашњег предавања одабрао је, каже, глобализацију, јер је идеја глобализације стака колико и друштво, али стално помера жељни циљ.

“Лако је причати о култури разликовања и о различитим кулутрама кад сте у великој колонијалној земљи у којој филозофи као што је Бернар Анри Леви имају пуно разумевања за друге, али чим дођу на то место, на којем би требало да буде развијен живот културолошке различтости, они одмах призивају топове, авионе и ратовање. То је лицемерно и требало да им скренемо пажњу на ту њихову особину”, каже Кустурица.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Додаје да не знам колико ће званицама бити угодно да чују његов говор, али да ће рећи оно што мисли.

За концерт, који ће редитељ којег је прославио Кан и кога воли француска публика, одржати са својим Но смокинг оркестром у згради Унеска, на који је позвано око 1.200 званица, каже да је прилика да се кроз музику покаже једну врсту оригиналности која може да буде део светског концепта.

“То је нека врста музике која се не свира често у свету. То је еклектички образац музике која је настајала вековима на тлу на којем живимо и разнолику су мотиви и хармоније уједињене у једну нову целину”, рекао је Кустурица.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Редитељ се у току дана, заједно са министром културе Владаном Вукосављевићем, састао са генереланом секретарком Унеска Одри Азуле, коју је током њеног боравка у Београду у септембру ове године замолио да она и Унеско помогну у очувању културног наслеђа на КиМ.

На питање колико је важно да уметници попут њега говоре у свету о значајним пробемима са којима се суочава Србија, Кустурица каже да је важно користити прилику.

Додаје да су српски уметници концентрисани углавном на српско тржиште и не парципирају много у великом свету.

“Утолико је свака прилика да се негде појавимо и нешто кажемо добра, а нарочито у Унеско, јер нам је важна застита мноштва наших споменика и трагова кулутуре и цивилизације, за коју је неоподнодна брига и заштита”, поручује Кустурица.

Кустурица се и током предавања осврнуо на то колико Унеско може да помогне наводећи да се нада да ће убудуће играти значајнију улогу у решавању проблема културе.

“Култура је кључ наше егзистенције. И верујем да Унеско може да игра значајнију улогу у том делу наших живота”, рекао је Кустурица.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести