ЛАНЕ ВИШЕ ОД 100.000 ПОСЕТИЛАЦА Галерија Матице српске: 2024. је почетак нове епохе (ФОТО)

НОВИ САД: Галерија Матице српске је саопштила данас да ће за њу 2024. представљати посебну годину, која ће симболично означити крај једне и почетак нове епохе у развоју установе.
m
Фото: Galerija Matice srpske

Посебна пажња биће усмерена на промоцију нове сталне поставке чије отварање се планира 1. јуна, каже се у саопштењу.

Галерија Матице српске је отворена за јавност 1. јуна 1958. године, а  у данашњој згради на Тргу галерија, планира се отварање нове сталне поставке "Ревизија колекције Галерије Матице српске", каже се у саопштењу.

Кроз ревизију колекције, односно савремени тематски приступ презентоваће се одабрана дела српске уметности новијег доба уз бројне иновације у начину презентације, тумачења и коришћења савремених технологија, саопштила је Галерија Матице српске.

Како је најављено, посебан део нове сталне поставке биће представљање вајарске збирке, први пут као посебног сегмента поставке.

Галерија је саопштила да ће током лета угостити изложбу "Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић" Музеја маргиналне и наивне уметности у Јагодини, док ће крајем године у сарадњи са Музејом Југославије представити стваралаштво Милоша Бајића.

У простору Галерије Матице српске реализоваћемо изложбу 'Молитва за Милосрђе' која ће премијерно представити истоимено дело Алфонса Мухе и уметничке радове Предрага Ђаковића, српског сликара из Прага, каже се у саопштењу.

Дан Галерије Матице српске биће обележен великом међународном студијском изложбом "Племство у српској визуелној култури XВИИИ века", која ће представити живот племства окупљеног под окриљем Карловачке митрополије, каже се у најави.

Изложбену делатност ван Новог Сада Галерија Матице српске ће наставити изложбом "Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности" у Галерији САНУ у Београду и "Поморишац - Васа Поморишац' у Музеју маргиналне и наивне уметности у Јагодини.

Ту су и "Инспирисани Италијом" у Народном музеју Краљево и "Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза" у Народној библиотеци Србије, најављено је из Матице српске.

Фото: Galerija Matice srpske

Галерија Матице српске је 2024. годину почела недавно отварањем изложбе "Поклон-збирка Драгише Брашована" у Музеју примењене уметности у Београду, а у марту, у оквиру обележавања међународне манифестације Месец франкофоније, реализоваће изложбу "Инспирисани Француском".

Галерија Матице српске је навела да је за њу 2023. била успешна, јер су обележавајући 175 година реализовали 11 изложби у земљи и иностранству, објавили девет публикација, а њихове програме и изложбе је посетило је преко 100.000 посетилаца.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести