"Лазар Трифуновић" биће уручен Симони Огњеновић

БЕОГРАД: На свечаности у Културном центру Београда, у Галерији Артгет 14. јануара у 12 часова традиционално ће бити додељене две престижне стручне награде из области промишљања савремене визуелне и ликовне уметности у нашој земљи - награда “Лазар Трифуновић“ за 2019. годину која се додељује за ликовну критику и теоријско разматрање савремене визуелне сцене у штампаним и електронским медијима, и Признање Друштва историчара уметности Србије (ДИУС) које се додељује за најбољу ауторску изложбу приређену у претходној години.
umetnost, izlozba, slikanje, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Добитник награде "Лазар Трифуновић" је Симона Огњановић, историчарка уметности и кустоскиња Музеја Југославије, за студијски текст "Речник миграција: једно могуће тумачење деведесетих", публикован у каталогу изложбе "Деведесете: речник миграција", која се одржава у Музеју Југославије до 1. марта.

Жири у саставу: др Јамина Чубрило, др Драгана Ковачић и др Никола Дедић разматрао је 19 предлога добијених од институција и колега, а одлука да се награди наведени текст донета је једногласно.

У свом образложењу жири наводи битне квалитете награђене студије која се издвојила из прошлогодишње текстуалне продукције о модерној и савременој уметности "по свом аналитичном и систематичном приступу комплексној теми ангажованог уметничког мишљења и деловања у времену обележеном и обликованом активном трауматизацијом друштва."

Признање ДИУС добила је изложба "Скице за покретне слике", аутора Мирослава Карића, кустоса галерије Ремонт у Београду, приређене у оквиру 13. Бијенала акварела у Зрењанину, у продукцији Савремене галерије Зрењанин, одржане у периоду октобар-новембар прошле године.

Жири признања ДИУС који је радио у саставу: Нела Тонковић, Саша Јањић и Маида Груден, одлуку је донео једногласно, истичући комплексан и иновативни карактер награђене изложбе "који се односи на перцепцију акварела као традиционалне ликовне дисциплине у интермедијалном дијалогу са филмском уметношћу."

Награда "Лазар Трифуновић" се састоји из плакете са ликом професора, рад вајара Михајла Пауновића, новчаног износа и изложбе коју лаурет приређује у оквиру циклуса "Критичари су изабрали" у Ликовној галерији КЦБ.

Признање ДИУС садржи диплому струковног Друштва и новчани износ.

Обе награде од оснивања 1993. и 1994. године подржавају Министарство културе и информисања и Град Београд - Секретаријат за културу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести