Летњи семинар новог циркуса у Келебији

Циркус (нови) и позоришна уметност веома су испреплетени, а управо то ће бити предмет двонедељног едукативног семинара који ће бити организован у Келебији, од 16. до 29. јуна.
e
Фото: pixabay.com

Један од предавача је чувени Стефан Хејвс, за ког се сматра да је оживео “Cirque du Soleil”, сада планетарно познату трупу из Француске. Друга два предавача су уметници и педагози савременог плеса, Хенријета Хени Варга и Денеш Дебреи.

Едукативни семинар троје креативних стваралаца бавиће се циркуским уметницима, акробатама, глумцима, плесачима, освешћивањем тела, проширењем осећајног живота, као и постављањем персоналне експресивне снаге стваралаца на чврсте основе. Осим овладавања техником, значајан циљ едукације представља и могућност да учесници пробуде у себи креативну, уметничку експресију, да би као уметници могли да се баве самоспознајом, истовремено учећи да покретима изражавају и мисли и осећања.

Циркусу као новој позоришној форми, биће дата улога преношења наратива. Програмом је предвиђен осврт на Шекспирове кловнове, свет комедије дел арте, као и универзум покрета плесача.

“Желимо да откријемо мајсторство, храброст и вештину дворских луда, који ће нас одвести до прага 19. века када се појављују модерни кловнови који преузимају њихову улогу. Занемарујући црвени нос осврнућемо се на велике комичаре 20. века које смо упознали путем филмског платна, да би на тај начин доспели до сопственог кловновског лица”, наводи се још у позиву.

Семинар у Келебији организује удружење “Летњи биоскоп”, а пријаве су у току.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести