Левичари прекинули говор Левија, погођен тортом у лице

БЕОГРАД: Уз повике "Убицо напусти Београд" и "Овај гад се залагао за бомбардовање Југославије осам година пре интервенције НАТО", троје левичара припадника СКОЈ-а, прекинула су обраћање француског филозофа Бернара Анрија Левија у Дворани Културног центра, после пројекције његовог филма "Пешмерга" у оквиру програма Белдокса.
levicari prekinuli predavanje1, tanjug, rade prelic
Фото: Tanjug (RADE PRELIC)

Контроверзни француски филозоф је добио парче торте у лице неколико секунди након што је почео да говори публици која је видела филм.

Озбиљнији инцидент спречили су сниматељи различитих телевизија, који су задржали једног припадника СКОЈ-а, који је кренуо према француском филозофу. Леви је сакоом, који је у међувремену скинуо, замахнуо ка младићу.

На бини изнад места где је редитељ Горан Марковић имао намеру да разговара са Левијем о његовом филму, други младић је развио транспарент на коме је на енглеском писало "Бернар Леви подржава импријалистичка убиства", у потпису СКОЈ и срп и чекић.

За сво време инцидента два полицајца су била изван сале, на улазу у Културни центар Београда.

Публика је извела младиће из сале, из повике "Ко сте ви да прекидате културни догађај у сред Београда".

Леви је у току инцидента говорио да је ово што се догађа фашистички чин.

После инцидента, Леви се вратио у салу, захвалио публици што је гледала његов филм и казао да се Србија није променила колико су се надали њени пријатељи

"Демократија још није победила у Београду. Истину не желе сви да чују у овом граду. Живела Европа и живела демократска Србија у Европској унији. Поносан сам што данас пред вама браним тековине антифашизма у Европи" казао је Леви.

Редитељ Горан Марковић каже да је веома изненађен овим што се десило.

"Добро сам, али веома изненађен целим догађајем”, картко је казао Тањугу Марковић, који је требало да води разговор са Левијем у моменту када се десио инцидент, а мало парче торте завршило је и на реверу његовог сакоа.

Говедарица: Чудно је што није било обезбеђења у сали

БЕОГРАД: Изгледа да део публике у Дворани културног центра није ни гледао Левијев филм "Пешмерга" који говори о теророристима Исиса већ су имали смишљену акцију за моменат када француски филозоф уђе у салу и започне разговор са Гораном Марковићем и публиком, казала је Танјугу Наташа Говедарица селекторка програма "Креација вс деструкција" фестивала Белдокс у оквиру којег је приказано остварење Бернара Анрија Левија.

Говедарица је истакла да је идеја настајања тог сегмента фестивала била одабир филмова који би подстакли ауторе остварења и публику на разговор о актуелним друштвеним темнама.

"Припадници СКОЈ-а су показали да када нестану аргументи онда насртаји тортом решавају расправе на било коју тему. Мислим да неки људи у публици вечерас нису били спремни да слушају и кажу шта мисле о било чему и верујем да се овакве ситуације неће понављати на фестивалу", казала је Говедарица.

О одсуству било каквог обезбеђења из сале где се инцидент догодио Говедарица не жели пуно да говори.

"Постојала је комуникација између организатора Белдокса и менџмента Културног центра Београда о повећаном безбедносном ризику вечерашњег догађаја. Шта се даље догађало стварно немам појма. Јесте чудно да није било обезбеђења у сали", казала је Говедарица.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести