Ликовни преглед у Културној станици "Свилара" у Новом Саду

Студентски културни центар Нови Сад организовао је изложбу “Ликовни простори Часописа ’Уметнички преглед’”, која ће бити отворена вечерас у 18 сати, у Културној станици “Свилара”, у оквиру програма “Нови Сад - Европска престоница културе 2022.”
1
Фото: Промо

Отварање изложбе пратиће предавање ауторки изложбе др Зоје Бојић и Ане Михаиловић. 

“Уметнички преглед” је наш први часопис посвећен ликовним уметностима. Излазио је месечно, са неколико двоброја, од октобра 1937. до априла 1941. у Београду, као издање Музеја кнеза Павла, данас Народног музеја, наводи се у најави изложбе. Покретач публикације и њен главни уредник био је историчар уметности, књижевник и историчар књижевности др Милан Кашанин (1895-1981), први управник Музеја кнеза Павла, од 1935. до 1944. године. За часопис су, поред Милана Кашанина, писали Јован Дучић, Исидора Секулић, Иво Андрић, Бранко Лазаревић, Владимир Вујић, Светозар Радојчић, Павле Васић, Тодор Манојловић, Ђорђе Ораовац, Предраг Милосављевић, Мило Милуновић, Бранко Поповић, Ђорђе Мано-Зиси, Александар Дероко, Милош Ђурић, Георгије Острогорски и други.

“Ликовни простори часописа ’Уметнички преглед’” је изложба која приказује педесетак табли одабраних увећаних страница овог значајног часописа. Све странице часописа “Уметнички преглед” у власништву Гордане и Николе Мирков скениране су у Библиотеци „Милутин Бојић“ у Београду и доступне су у дигиталном репозиторијуму ове институције. Изложба представља саставни део међународног скупа „Ликовно и књижевно у часопису Уметнички преглед (1937–1941)“ Института за књижевност и уметност, који је одржан од 3. до 5. септембра 2020. године у Београду. Домаћин изложбе и научног скупа у Београду био је Педагошки музеј.

Изложба се састоји из две целине, „’Уметнички преглед’, један универзум ликовног живота“, чији је аутор историчарка уметности др Зоја Бојић, и „Критика архитектуре у стручном часопису ’Уметнички преглед’“, чији су аутори историчар уметности др Иван Марковић и архитекткиња Ана Михаиловић. За ову изложбу, научни скуп и пратећу књигу др Зоја Бојић је награђена Великом наградом Србије за 2020. годину коју додељује УЛУПУДС.

Изложба “Ликовни простори Часописа ’Уметнички преглед’” у Културној станици “Свилара” биће оворена до 15. маја.

И. Б.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести