Ликовној уметници Снежани Петровић уручена награда у Јапану

Новосадска графичарка и сликарка Снежана Петровић, стручна сарадница на Катедри за графику Академије уметности у Новом Саду добила је признање (треће по рангу) на 6. Међународном тријеналу мале графике у Токију за графику под називом „За столом” (2018), у техници мецотинте.
r
Фото: Youtube Printscreen

Свечана церемонија уручења награда била је прилика за ову уметницу и да посети Јапан. Токијско тријенале графике малог формата, које по свом уметничком значају и величини представља својеврсно „светско првенство“ из ове дисциплине, одржава се сваке три године у Јапану у организацији јапанског Универзитета уметности у Тами.

Овогодишње 6. по реду тријенале приказало је достигнућа 324 уметника из 81 земље и региона света, а у конкуренцији за титулу најбољих графичара надметало се 1.927 савремених ликовних стваралаца из целог света. Поред Велизара Крстића, лауерата специјалне награде тријенале 2002. Снежана Петровић је једини уметник из Србије који је икад награђен на овом престижном такмичењу што представља велико признање за српску уметничку графику.

Поводом награде освојене у тако озбиљној конкуренцији Снежана Петровић указује да као и претходна признања и ово доживљава као неку врсту печата који верификују да је на добром путу и да сав труд који је улагала није узалудан. Посебно задовољство, како каже долази када награду добијете у земљи која је изнедрила уметнике попут Јозоа Хамагучија (1909–2000), Кацунори Хаманишија, Микиа Ватанабеа, врхунске мајсторе у техници мецотинте којом се и сама професионално бави већ дуги низ година.

- На церемонији уручења награде сам имала част да упознам Куниа Мотое, цењеног јапанског историчара уметности и ликовног критичара, по чијем личном избору сам и добила ову награду – каже Снежана Петровић. -Изложба тријенала била је организована у Музеју Универзитета уметности у Тами и селектовани радови које сам имала прилике да видим представљају тренутни пресек у савременим токовима уметничке графике малог формата.

Поред свечаности поводом уручења признања наша уметница је била и гост Универзитета уметности у Тами, једном од највећих приватних универзитета уметности у Јапану и упознала се са начином рада јапанских професора и студената сликарства и графике и њиховим достигнућима на пољу ликовне графике. Била је у прилици да види атељее и графичке радионице за равну, дубоку и високу штампу, као и многобројне изложбе студената које су тај дан организване у склопу студентског фестивала пред дан културе у Јапану.

- Оно што је на мене оставило снажан утисак из ове области је то што су се специјализовали управо за технику мецотинте, што показује и роботизовани систем за аутоматску припрему матрица која студентима олакшава рад у овој техници. Иначе, припрема матрица се обавља ручно и представља најдужу и најтежу фазу у реализацији ове технике- напомиње наша саговорница. - Ово је за мене било заиста инспиративно искуство које сам са задовољством пренела својим колегама и студентима са којима радим.

Ново искуство

– Одлазак у Токијо на свечано уручење награде за мене је био заиста значајан догађај и искуство- каже Снежана Петровић.- Јапан за нас представља тотално другачији свет, са потпуно другом филозофијом и стилом живљења. Оно што је на мене оставило снажан утисак је да су Јапанци изузетно фин, учтив, пристојан и пре свега културан народ, увек спремни да вам помогну ако се изгубите например у метроу или на улицама Токија, највећег мегаполиса на свету. Дакле, све оно о чему читамо о култури у Јапану и Јапанцима заиста је истина.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести