Лингвисти брину како се пише - вирус корона или коронавирус?

БЕОГРАД: Док се у медијима, друштвеним мрежама пласирају информације, савети, док се воде расправе на који начин се заштити од вируса, како сузбити ширење, како се лечити, на друштвеним мрежама покренула се и лингвистичка расправа - како се правилно пише нови вирус “Ковид-19” (COVIC-19) - вирус корона или коронавирус.
e
Фото: Pixabay.com

Председник Одбора за стандардизацију језика Срето Танасић објашњава да је према њиховом мишљењу правилно вирус корона, дакле, тако што се атрибутив вирус пише на првом месту.

"Ова конструкција у српском језику потпада под атрибутивне конструкције, а у њима шири појам долази испред ужег, као на пример: професор Петровић, река Морава, крушка оскоруша, дрво орах, лекар специјалиста, болест туберкулоза, бактерија стафилокока и сл. Правило је да у свим таквим конструкцијама (синтагмама) шири појам долази испред ужег. Како је корона само тип вируса, нормално је да се по датом правилу пише вирус корона", објашњава Танасић.

Међутим, с њим се не слаже др Марина Николић, научни сарадник у Институту за српски језик САНУ, која је на сајту Језикофил написала да је исправно писати коронавирус као једна реч.

"Коронавируси је опште име за групу вируса, добијено на основу изгледа, који асоцира на венац (лат. corona). У домаћим медијима налазимо различита решења за писање овог новог смртоносног вируса, али док не добије званично име, користићемо и даље назив целе групе, који ћемо писати, као што и наши приручници предлажу - састављено", објашњава Николић.

Она додаје да постојећи приручници још увек не пишу о овом типу вируса, али се придржавају правила које се примењује и у научној терминологији, а то је да се спојено пишу називи групе вируса (нпр. рабдовируси, реовируси, ретровируси и сл.), а одвојено уколико се ради о вирусу болести коју он изазива (нпр. ХИВ вирус / вирус ХИВ-а, ебола вирус / вирус еболе, рубеола вирус / вирус рубеоле и сл.)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести