Лист Мирослављевог јеванђеља стиже са Путином у октобру

БЕОГРАД: Дугоочекивани 166 лист Мирослављевог јеванђеља, једини који недостаје најстаријем српском ћириличном рукопису, а који које се налази у Националној библиотеци Русије у Санк Петерсбургу, у Србија ће стићи са руским председником Владимирон Путином у октобру, сазнаје Танјуг.
miroslavljevo jevandjelje, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, након што је Руска дума ратификовала споразум постигнут између српске и руске владе о размени листа Мирослављевог јеванђеља за седам слика руског уметника Николаја Константиновича Рериха, преостало је да он ступи и на снагу, а последњи корак до тога је да министарства спољних послова размене верификацију споразума.

После тога је потребно да прође месец дана да би ова значајна дела за српску и руску културу могла бити размењена, а уобичајено је да се то догоди током посета високих званичника.

Владимир Путин је у разговору са председником Александром Вучићем потврдио своју посету Београду у октобру.

И у Народном музеју у Београду где се чувају и Мирослављево јевађеље и Рерихове слике, чекају да споразум ступи на снагу да би српској јавности представили дела изузетног руског аутора, која до сада никада нису изложена.

Скупштина Србије усвојила је у јануару ове године Закон о потврђивању Споразума измеду Владе Србије и Владе Русије о предаји листа Мирослављевог јеванђеља Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Русији, а Споразум је постигнут током посете Србији руског председника Владимира Путина 17. јануара 2019. године.

Мирославо јеванђеље написано је око 1180. године и представља најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и чува се у Народном музеју Србије у Београду.

Око 1845. године архимандрит Порфирије (Успенски) открио је рукопис у манастиру Хиландар.Узео је један лист и однео га у Русију.

Судбина Рерихових слика била непозната од 1941. до марта 2017. године, када је дописник агенције Тас открио платна у Народном музеју Србије.

Према неким подацима, Рерих је једну слику поклонио београдском музеју, а остале су донете у Србију у оквиру изложбе посвећене његовом делу.

Међутим, избијање Другог светског рата спречило је враћање експоната у Русију.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести