Лувр кроз аукцију нуди приватно дружење с Мона Лизом

ПАРИЗ: Док пандемија корона вируса посетиоце држи подаље од музеја, чувени париски Лувр нуди приватно дружење с "Мона Лизом" и шетњу дуж историјског крова француског музеја не би ли попунио рупу у својим финансијама.
luvr, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Онај ко да најбољу понуду, добиће могућност да буде сведок годишњег прегледа стања ремек-дела Леонарда да Винчија, које се обично види само делимични преко глава нагураних пред портретом.

Сваке се године "Мона Лиза", можда најпознатија слика на свету, скида са зида и уклања се стаклена преграда ради провере да ли је том ремек-делу, које датира из око 1503. године, прети пукотина.

Неки светски челници били су међу сретницима који су у последњих неколико деценија сведочили том ретком догадају.

Аукцијска кућа Кристи нада се да ће онлајн аукцијом прикупити више од милиион евра, укључујући процењених 10.000 до 30.000 евра за искуство дружења изблиза с тим делом, преноси СЕЕбиз.

Лувр је имао близу 10 милиона посетилаца 2019, али је био затворен више од пет месеци за време два карантина због коронавируса.

Док је био отворен летос, број посетилаца пао је за 75 посто.

Међу делима која ће ићи на аукцију су сат по наруџби производача сатова Вашерона Константина и шетња кровом 800 година старе палате Лувра с француским уличним уметником ЈР.

Лувр пати као и сви остали музеји широм света, рекао је Јан ле Тухе, у музеју задужен за односе с покровитељима.

Он је навео да ће Лувр изгубити 90 милиона евра прихода ове године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести