Маја Гојковић отворила нову изложбу о Сави Шумановићу

ШИД: Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, која је данас у Шиду отворила изложбу "Сава Шумановић и Црнке из Париза", истакла је да је врло важно што постоји снаге и воље у галеријама и музејима да и даље живе и да се посвете великом раду очувања културног наслеђа.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Како је саопштено из Министарства културе и информисања, нарочито је важно и то да се пружи прилика да се у овим тешким временима уз помоћ уметности какве су слике Саве Шумановића лакше преброди пандемија корона вируса.

"Дубоко верујем да је било неопходно да овај важан и недовољно познат сегмент стваралаштва нашег знаменитог сликара буде доступан јавности. И то посебно имајући у виду чињеницу да нам ''осветљава'' овај важан аспект Шумановићевог стваралаштва, наше и европске историје уметности", рекла је Гојковићева.

Указала је и да је велики српски уметник Сава Шумановић, кога су у Другом светском рату убиле хрватске усташе, и данас узор и инспирација многим младим ауторима.

Гојковић је указала да се можда најбоље у делима сада изложеним види та спона између "града светлости" (Париза) и домаће, српске средине.

"Ова изложба нас све помало интргира и изнова поставља питање ко су мистериозне ''Црнке из Париза'', које је по сећању на Париз, коме се више никада није вратио, овим делима оживео", рекла је Маја Гојковић.

Она је напоменула да је Сава Шумановић своје слике стварао у време крупних превирања у Европи и оне су сведочанство да је своју снагу и сигуран заклон нашао у уметности.

"Управо та снага с којом се Шумановић током читавог свог живота борио с проблемима и тежином времена у коме је живео, нама данас може да буде инспирација да се носимо са изазовима данашњице" нагласила је Гојковићева.

Министарка је указала да је зато важно да је и у овим, за културу нимало лаким тренуцима, Галерија "Сава Шумановић" одлучила да пружи значајан допринос видљивости културног наслеђа, као и свог посвећеног музејског рада.

Гојковићева је рекла да ће напори и пројекти Галерије "Сава Шумановић" у Шиду имати и убудуће пуну подршку Министарства културе и информисања.

"Један од праваца даљег развоја ове установе, који би требало да сагледамо, Министарство и општина Шид, јесте могућност да Галерија добије статус републичке установе културе, јер својим програмима и значајем целокупног дела Саве Шумановића то свакако заслужује", поручила је Гојковићева.

Она је нагласила и да култура није и неће бити по страни, те да не само веће издвајање за културу, чак и у овом тешком времену пандемије, већ и покретање многих нових пројеката, недвосмислено указују да култура заузима битно место у нашој држави и друштву.

"Влада и Министарство културе и информисања чврсто је опредељено да издвајања за област културе буду повећавана у свакој наредној години. Пре свега због тога што је култура оно што јесмо и што нас одређује, култура и њени посленици су оно по чему Србију препознају у свету", рекла је министарка.

"На нама је да чувамо наше културно наслеђе, које ће бити за понос будућим генерацијама, а ова изложба је најбољи пример за то", закључила је Маја Гојковић.

Поред министарке Гојковић, отварању нове изложбе о Сави Шумановићу у Шиду, присуствовале су и говориле директор Галерије слика "Сава Шумановић" Весна Буројевић и ауторка изложбе Дијана Метлић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести