Марина Габровић: Највећи изазов Калеидоскопа културе је да надмаши прошлогодишњи

Недељу дана остало је до почетка шестог Калеидоскопа културе. Програм који је легат Европске престонице културе биће реализован од 7. септембра до 15. октобра, са уметничким концептом „Нераскидиве везе”.
м
Фото: В. Величковић

Задатак је био да се, у овој години, фокус стави на стваралаштво у последњих сто година, а око те идеје окупиће се више од хиљаду светских, европских, регионалних и домаћих уметника, како оних реномирани, тако и младих и још неафирмисаних.

Док су последње припреме у току, за „Дневник„ о Калеидоскопу културе прича менаџерка пројекта Марина Габровић.

Како бисте ви најкраће описали Калеидоскоп културе?

- Култура за све.

Говоримо о пројекту чија реализација траје 45 дана. Како то изгледа на терену? Колико је захтевна сама продукција?

- Продукција Калеидоскопа је изузетно захтевна. Трудимо се да припреме започнемо већ почетком године, како би све изазове предвидели на време. Највећи изазов је продукција програма у самом Дистрикту, обзиром да су у току велики грађевински радови, где инфраструктура још увек није у потпуности прилагођена потребама програма.

Шта су највећи изазови ове године? Ово је заправо први Калеидоскоп културе након године титуле ЕПК, који у неку руку тек сада започиње свој „живот” као легат.

- Највећи изазов је да овогодишњи Калеидоскоп надмаши прошлогодишњи, обзиром да смо ми тим који тежи да унапређује и креира још боље и квалитетније садржаје за наше суграђане.

Фото: Е. Ковач


Корзо – пијаниста из Гинисове књиге рекорда

Церемонија свечаног отварања Калеидоскопа културе биће 7. септембра на Корзу. Звезда је ове године мађарски пијаниста, који је ушао у Гинисову књигу рекорда, Петер Бенце, који ће наступити уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића.


Шта истиче Калеидоскоп ове године?

- Ове године Калеидоскоп истиче уметнички концепт „Нераскидиве везе” кроз уметност у последњих 100 година, неки млади уметници, неки нови партнери на пројектима, једном речју, Калеидоскоп у новом руху.

Калеидоскоп је ове године на неки начин променио концепт и број догађаја. Због чега је важна та трансформација и за уметнике и за публику?

- Концепт или рам, из апекта уметника, веома је важан за његов креативни процес стварања. Публици је таква уметности блискија, разумљивија. То је „Нераскидива веза” између уметника и публике. Ове године, број догађаја је нешто мањи у односу на претходне, све догађаје повезује једна нит, једна тема, која може да се тумачи из више различитих углова посматрања.

Од самог почетка, Калеидоскоп је сваке године имао неке иновативне аспекте. Да ли су те трансформације кључ за одрживост једног пројекта?

- Време у којем живимо просто налаже да се стално нешто мења, унапређује, еволуира. Тако је и са културним садржајима. Уколико публици нудите увек исти формат, публика после извесног времена губи интересовање. Трансформација и флексибилност је кључ одрживости сваког пројекта, па и Калеидоскопа културе.


Невиђена поставка и до сада неиспричана прича

Након Корза, следи тродневно отварање у Дистрикту, што ће бити Калеидоскоп културе у малом. Ове године кроз програм биће испричано сто година дуге историје простора Дистрикта, кроз различите врсте уметности, сагледано из различитих аспеката. До сада невиђена поставка и неиспричана прича о кључном индустријском наслеђу Новог Сада, кроз мултимедијални догађај Нераскидиве везе.


Фото: Ј. Ивановић

По чему је Калеидоскоп културе јединствен? Да ли се и на који начин истиче у Европи? Да ли су вам познати слични пројекти?

- Овај формат, са овако великим протоком уметника у току готово 40 дана је јединствен у Европи. Јединственим га чини свакако и квалитет садржаја кроз пет уметности, домаћа, регионална и светска имена, сарадња са невладиним сектором, установама културе, самосталним уметницима.

Шта пројекти попут Калеидоскопа културе доносе уметницима, установама, публици, па на крају и граду уопште?

- Калеидоскоп је спона која повезује уметнике, установе, невладин сектор у једну заједничку мисију, а то је подизање квалитета културног садржаја и изградња једног бренда по којем је наш град препознатљив.

Фото: М. Пудић


Калеидоскоп веран концепту 5/5

Након четвородневног отварања, током пет недеља смењиваће се пет врста уметности. Уторак и петак резервисани су за програме у мрежи културних станица, док ће субота бити у Дистрикту. Цео програм и све информације можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com .


Шта по вашем мишљењу чини Калеидоскоп јединственим?

- Иновативност, уметнички концепт, квалитет програма.

И. Јапунџа

Фото: М. Пудић

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести