Међународна архитектонска изложба од вечерас у МСУВ

НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине, Дунавска 37 наредних месец дана биће представљена међународна архитектонска изложба, а отварање је вечерас у 19 часова.
i
Фото: Lane je nagrađen projekat Bevk Perović

У питању су пројекти који су били у избору за међународну Награду Пиранези (Piranesi Award 2019). Ова награда се додељује од 1989. у оквиру Пиранских дана архитектуре (ПДА), међународне конференције са једном од најдужих традиција на свету. Названа је по италијанском уметнику и архитекти из 18. века Ђованију Батисти Пиранезију (1720–1778), чија породица води порекло из Пирана. Манифестација се од 1983. одржава сваког новембра у средњовековном поморском градићу Пиран у Словенији, а 2019. делимично се одвијала и у Порторожу због поплава.

Награда се додељује најбољем архитектонском делу из Средње Европе у последње две године, другу годину за редом учествовале су и архитекте из Србије, а први пут су укључени и радови наших студената. Изложбу чини 47 врхунских архитектонских пројеката, које је номиновало 10 националних селектора из 10 европских земаља, као и 34 студентска пројеката које је номиновало 17 националних селектора из 17 европских факултета за архитектуру. Једну награду, два признања и студентско признање поделило је 12 чланова међународног жирија. Изложба је отворена у новембру прошле године у Порторожу и од тада наставља свој пут у свих 10 земаља учесница.

Кустоси/организатори су Андреј Стреховец, Тијана Филипов Мезеи, Слободан Јовић, Маја Иванић, Анже Корен, Шпела Кухар. Национални селектор за Србију је био српско словеначки архитекта уи критичар Андреј Стреховец из Друштва архитеката Новог Сада који је одабрао пет архитектонских пројеката. ме?у којима је и “House VU” из Новог Сада. Студентски селектори су били Слободан Јовић и Зоран Абадић.

Изложба ће трајати до 22. марта.

Н.П.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести