МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА: Разноликост и инклузија

Данас је Међународни дан музеја који се ове године обележава под слоганом “Музеји за једнакост: разноликост и инклузија”.
d
Фото: pixabay.com

Тему је изабрао Међународни савет музеја ИКОМ с идејом да укаже на музеје као места где се слави разноликост наших заједница и чији програми и садржаји могу да допринесу препознавању и превазилажењу предрасуда. Галерија Матице српске ће данас од 10 до 22 сата бесплатно бити отворена за посетиоце. У протеклој деценији Галерија је посебну пажњу усмерила ка стварању простора и садржаја доступног за све. У сладу са овогодишњим слоганом сви љубитељи уметности у Галерији Матице српске могу провести један (не)обичан музејски дан, уживати како у сталној поставци Галерије, тако и у изложбама Инспирисани Италијом и Поклон-збирка Драгише Брашована. Како наводе у Галерији посетиоци могу обогатити своје музејско искуство уз апликацију на знаковном језику “Музеј за све”, доживети уметност кроз проширену реалност са апликацијом “Доживи уметност”, забавити се са децом у „потрази за уметничким благом“ уз дечји водич и пронаћи занимљиве и разноврсне кустоске и конзерваторске приче за себе.

Због пандемије програми свих светских музеја из галеријских прешли су у виртуелну сферу тако ће и у Музеју Војводине овај музејски дан бити обележен дигитално У складу са овогодишњим слоганом Музеј Војводине ће на свом сајту имати Водич на знаковном језику за глуве и особе оштећеног слуха који прати и текст чинећи га универзалним за све посетиоце. Водич на знаковном језику пратиће сталну поставку Војводина у Првом и Другом светском рату, а у наредним данима сукцесивно ће бити постављени и водичи на знаковном језику за остале сталне поставке Музеја Војводине.

Од сутра, након готово два месеца Музеј Војводине отвара своја врата за посетиоце поштујући све мере безбедности и уз ограничен број групних посета од пет особа на једног кустоса. Уз сталне поставке Музеја на којима је представљена прошлост територије Војводине од праисторије до средине 19 века; територија Војводине у Првом и Другом светском рату и тематика присаједињења Војводине Србији, посетиоци могу да обиђу и ретроспективну изложбу вајара Драгана Радовановића (1949-2018), кроз коју ће сваког дана од 17 часова водити историчарка уметности Оливера Радовановић.

Спомен-збирка Павла Бељанског за Међународни дан музеја припремила је дигиталну пројекцију кратког филма „Живот посвећен уметности“који ће на музејском сајту и Фејсбук страници бити доступан данас од 10 часова. Филм је премијерно приказан почетком године ужем кругу публике, а интернет презентацијом добиће шири публицитет. У питању је језгровита прича о колекционару и колекцији, која акцентује најбитније епизоде из биографије Павла Бељанског и претварања приватне у јавну збирку. Филм је настао прошле године, поводом обележавања стогодишњице првог дипломатског ангажмана Павла Бељанског у Стокхолму, у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и Уметничким друштвом студената – Позориштем „Промена“, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести