Меруова гробница у Египту очишћена и отворена за јавност

КАИРО: Након што је обновљена, у Египту је отворена за туристе гробница Меруа, што је најстарији локалитет доступан јавности на западној обали Луксора, где се налазе и много други артефакти и грађевине из доба фараона, укључујући и Долину Краљева, саопштио је данас Врховни савет за историјске артефакте Египта.
w
Фото: Tanjug (Susanne Beck/Saqqara Saite Tombs Project, University of Tübingen via AP)

Како наводи Ројтерс, Меру је био високи званичник на двору краља Ментуотепа ИИ, који је владао до 2004. године пре нове ере, и који је, као и Меру, сази храњен у гробници Северни Асасиф.

Меруову гробницу исклесану у камену рестаурисали су Пољски центар за археологију Медитерана на Универзитету у Варшави и Врховни савет за историјске артефакте Египта.

''Ово је прва локација из тако раног периода у Западној Теби која је постала доступна посетиоцима'', изјавио је генерални директор за историјске артефакте Горњег Египта Фати Јасин.

Гробница се састоји од ходника који води до капеле за жртвовање, у којој се налапостоље за статуу покојника, као и тунел који води до гробне коморе са саркофагом.

''To је једина украшена просторија гробнице, са необичним сликама осликаних на кречном малтеру'', рекао је Јасин.

За Меруову гробницу знало се најмање од средине 19. века, а италијански конзерватори очистили су и рестаурирали неке од зидних слика средином деведесетих година прошлог века.

Ројтерс наводи да су неки од најистакнутијих званичника Средњег краљевства сахрањени у гробницама у Северном Асасифу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести