„Михиз” Филипу Вујошевићу

Награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2022. годину додељена је Филипу Вујошевићу, драмском писцу из Београда, за досадашњи остварени опус.
d
Фото: Јово Марјановић

По оцени жирија, који су творили драматуршкиња и драмска списатељица Маја Пелевић, драматург и драмски писац Димитрије Коканов и театролог Светислав Јованов, „Филип Вујошевић је у својим многобројним драмама можда више од било ког нашег аутора обрађивао питање транзиције, несналажљивости младих у новим системима вредности који им се намећу, утицај нових технологија као и популарне културе и мултинационалних компанија које су у источноевропским земљама довеле до сасвим другачијег нивоа експлоатације људи”. 

– Његови јунаци су деца изгубљена у свету видео игрица у “Халфлајфу”, запослени у Мекдоналдсу у комаду “Роналде, разуми ме”, неуспешни глумци из дечијег позоришта у “Живот стоји, живот иде даље” и незапослени пропали песник који покушава да се снађе у свету маркетинга у “Шумадији”. Заједнички именитељ свих ових комада је управо  атмосфера краја једног политичког и друштвеног поретка (социјализам) који кроз једну дивљу транзицију покушава да пређе у нови, обећани свет где ће нам свима бити боље – неолиберални капитализам. Вујошевићеви јунаци су у том контексту они који се нису снашли, али све време то покушавају, који су вечити “лузери” у том свету који се налази негде између, ни на небу ни на земљи. Могло би се рећи да су они метафора свих оних који не умеју и не пристају, свих оних Мелвилових “Писара Бартелбија” који радије не би, а онда ипак мало и би, свих оних који су остали на маргинама друштва. Иако Вујошевићеви комади заузимају врло јасну друшвено-политичку позицију, они увек поседују и један мелодрамски елемент који би требало да буде нека врста светла на крају тунела, али се на крају увек испостави да је, као што би рекао Жижек, реч о возу који им иде у сусрет - наводи жири у свом образложењу..

Филип Вујошевић је дипломирао на Катедри за драматургију Факулет драмских уметности Универзитета уметности у Београду. Ауто је низа позоришних комада извођених у театрима у Србији и иностранству („Шумадија„, „Гозба„, „Живот стоји, живот иде даље„, „Жабе у врелој води„, „Факебоок„,„Роналде, разуми ме„, „Хамлет Хамлет Еуротрасх„, „Факе порно„, „Халфлајф„, „Дан Y”) и сценариста је неколико домаћих серија (Јутро ће променити све, Жигосани у рекету, У клинчу…). Њему ће награда, коју додељују Фонд „Борислав Михајловић Михиз” и Српска читаоница Ириг, бити уручена 17. октобра у Иригу, на дан рођења Борислава Михајловића Михиза.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести