"Микро" Соње Бојанић у Малом ликовном салону у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба „Микро“ Соње Бојанић, биће отворена вечерас у 19 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, и моћи ће да се погледа до 11. децембра. 
1
Фото: Промо

- Посматрање микроорганизама кроз мироскоп је полазна тачка стваралаштва Соње Бојанић. Слике које види транспонује у дигитални медиј, што је у складу с постулатима моист медиа, формом уметности где се одвија фузија биолошких и компјутерских процеса. Сама технолошка достигнућа омогућила су нам да природу сагледамо другачије, да видимо и оно што је невидљиво и тако појмимо сву њену лепоту и богатство призора које нам нуди, самим тим и да је боље разумемо. На дигиталним сликама које добија, Соња Бојанић интервенише у циљу постизања ликовности, стављајући акценат на стваралачку инвенцију, удаљавајући се тако од самог предмета где он добија другачије значење од оног које има у науци. Она посматра природу, односно микроорганизме, и представља их као естетски доживљај, док је у сржи овог посматрања повезивање са природом полазећи од најситнијих, оком невидљивих ствари које нам природа пружа – напомиње о овој уметници и њеним радовима Славица Жарковић.

Соња Бојанић (Нови Сад, 1975) је основне студије завршила (2015) у класи професора Јована Ракиџића, а мастер у класи професора Горана Деспотовског (предмет Дигитална слика) на Академији уметности у Новом Саду. Члан је СУЛУВ-а од 2016, а у статусу слободног уметника од 2020. Самосталне изложбе досад је имала у Културном центру „Лаза Костић” у Сомбору (2022); у СУЛУВ-у (2020), и у Опен студију (Cite Internationale des Arts) у Паризу (2019).

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести