Мирјана Карановић и Мики Манојловић у Уметничком савету ФЦС

БЕОГРАД: На иницијативу директора Филмског центра Србије Гордана Матића, Управни одбор ове институције основао је Уметнички савет ФЦС, и за чланове именовани су глумци Мирјана Карановић и Предраг Мики Манојловић, филмски редитељ и публициста Ђорђе Кадијевић, директор фотографије Предраг Поповић, као и сам директор ФЦС-а Матић, стоји у саопштењу ове установе.
f
Фото: Tanjug / FCS

Прва званична седница је одржана данас у просторијама ФЦС-а, када је и одлучено ко ће бити чланови Уметничког савета.
Гордан Матић је поводом оснивања савета изјавио: „Улога Уметничког савета је јако важна, пре свега стратешки, јер имамо заиста еминентне чланове, чија имена, референце, искуства и знања не значе само у Србији, већ и ван наших граница“.

Матићу је веома драго што су ови људи пристали да буду део тима ФЦС и развоја те институције, и да постану део креирања културне политике на овим просторима, што се тиче кинематографије.

Мислим да ће њихова реч и мишљење да оставе дубок траг у блиској будућности рада Филмског центра Србије, истакао је први човек ФЦС-а.

Између осталог, Уметнички савет ће давати предлоге за унапређење кинематографије, помагати у изради програма рада за развој продукције, дистрибуције и приказивања филмова, као и међународне сарадње.

Мирјана Карановић нагласила је да јој је велика част и задовољство да буде чланица Уметничког савета.

Имам иза себе много искуства, а мислим да и остали чланови савета могу да својим мишљењем, сугестијама и предлозима унапреде рад Филмског центра Србије, да помогну ауторима, и уопште целој нашој филмској сцени да ступи на следећи ниво, за који мислим да имамо потенцијала, изјавила је Карановић и додала:

”Као заљубљеници у филм желимо да наша национална кинематографија буде што успешнија и да достигне ниво неких квалитетних малих кинематографија у Европи и свету, и мислим да наш савет може да има корисну улогу“.

Предраг Мики Манојловић поводом почетка рада савета је рекао:

„Нас пар ту смо жилави људи, маратонци, покушаћемо да објаснимо нашим ауторитетима шта би још могло да се поправи у стварању филмова, раду Филмског центра, биоскопске мреже“.

Манојловић сматра да важност и пробојност филма као медија је огромна, а култура је стратешко питање, подједнако важно као струја, вода или нафта.

Уметнички савет ФЦС чине директор и четири члана, које Управни одбор именује из реда афирмисаних стручњака у области кинематографске и аудиовизуелне делатности. Мандат свих чланова савета траје годину дана, а постоји могућност поновног избора.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести