Мирко Илић од петка у Народном музеју у Зрењанину

Нова верзија путујуће међународне изложбе плаката „Толеранција”, чији је иницијатор Мирко Илић, истакнути српски дизајнер и илустратор, дугогодишњи арт директор „Њујорк тајмса”, биће отворена у петак у 19 часова у Салону Народног музеја Зрењанин.
zrenjanin bakic
Фото: Дневник/Филип Бакић/Град Зрењанин

Овај ангажовани дизајнерски пројекат на турнеји је од 2017. године, а окупља плакате неких од најбољих светских графичких дизајнера који на раст говора мржње, национализма, ксенофобије и нетрпељивости одговарају позивом на толеранцију, односно на барем минимум људскости и разумевања за друге. Изложба је с почетних 20-ак досад нарасла на више од 100 плаката, чији су аутори уметници из целог света, попут Милтона Глејзера, Пола Шера, Ралфа Стедмана, Дејвида Хилмана.... Изложба која слави полазну основу свих смислених дискурса – толеранцију, и одаје јој почаст, приказана је до сада у 27 земаља, а њена зрењанинска верзија је 66. по реду.

„Толеранцију“ прати и поставка посвећена аутору, под називом „Мала ретроспектива Мирка Илића“. Циљ изложбе је да подсети публику на Илићев досадашњи рад, од стрипова из времена чувеног „Новог квадрата” с краја 1970-их, што је назив за групу аутора која је почела да уводи графичке иновације у седму уметност потакнута новим тенденцијама у европском стрипу; преко позоришних плаката, попут оних за Југословенско драмско позориште, све до илустрација за нека од водећих југословенских новинских издања из прве половине 1980-их. Изложба обухвата и дизајн неких од култних омота грамофонских плоча, попут компилације „Сви марш на плес” или „Доживети стоту” Бијелог дугмета. Кустос је историчар уметности Дејан Воргић, а изложба ће бити отворена до 3. априла 2020. године.    

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести