Мирољубу Стојановићу награда "Небојша Поповић"

БЕОГРАД: Добитник награде "Небојша Поповић" за 2019. годину је Мирољуб Стојановић, филмски критичар, публициста и уредник издаваштва у Филмском центру Србије, за дугогодишње посвећено промовисање највиших вредности у филмској уметности.
miroljub stojanovic
Фото: Youtube Printscreen

Жири у саставу Југослав Пантелић (председник), Мара Прохаска Марковић и Стефан Иванчић (чланови), саопштио је да је Стојановић, уредник издавачке делатности Филмског центра Србије, филмски критичар у бројним дневним и недељним листовима и месечницима, велики познавалац ове уметности "који својим разноврсним и посвећеним деловањем значајно доприноси њеној популаризацији заснованој на највишим вредностима."

"Посвећеним и многостраним деловањем на афирмацији највиших вредности у филмској уметности и култури створио је и ствара легат за долазеће генерације филмских гледалаца/читалаца, аутора и истраживача", пише у образложењу једногласне одлуке.

Награда "Небојша Поповић" ће овогодишњем добитнику бити уручена 11. јануара у 20 сати, у Дворани Културног центра Београда, у окружју филмског маратона који је конципирао Милан Влајчић, лауреат Награде за 2018. годину.

Филмски центар Србије обезбеђује Награду коју чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, као и право и привилегија добитника Награде на селекцију филмског програма приликом доделе Награде за наредну годину.

Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/ Фестивал европског филма Палић, као и Удружење грађана "Поглед у свет"/ Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/ Фестивал "Слободна зона", те Међународни фестивал документарног филма "Белдокс", Филмски центар Србије, и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу награду за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести