Младеновић повукао представу с фестивала у Нишу

БЕОГРАД: Редитељ Кокан Младеновић повукао је своју представу "Ситничарница код срећне руке", која је требало да буде премијерно изведена 11. марта на Дан Народног позоришта Ниш и отвори друго издање фестивала Театар на раскршћу, јер не може да буде део фестивала над чијим именом "виси име Александра Вучића", пренео је лист Данас.
kokan mladenovic
Фото: Kokan Mladenović, foto: Tanjug (Rade Prelić)

Младеновић је у поруци управнику Народног позоришта у Нишу Спасоју Ж. Миловановићу навео да му ситуација у којој су се нашли не оставља никакав маневарски простор.

Ја не могу да будем део фестивала над чијим именом, као Дамоклов мач, виси име Александра Вучића. То би обесмислило све оно што говорим и радим и у животу и у театру. Верујем у твоје добре намере гледе наше сарадње и фестивала, али си, убацујући у игру Александра Вучића, њима поплочао пут до пакла из којег не можемо изаћи, а да се бар један од нас двојице не осећа ружно, написао је Младеновић.

Он је навео да је немогуће пренебрегнути нека основна осећања морала у животу и дужности у театру и направити компромисе после којих је готово немогуће сачувати самопоштовање и разлог за бављење уметношћу.

Сваки даљи разговор је излишан јер су нам основна полазишта непомирљиво удаљена. Обојици, за утеху, остаје осећање да смо, поштујући сопствена осећања света и театра, учинили све да до сарадње дође. Које је од тих осећања у криву, показаће време. Можемо, дакле, сматрати да сам повукао своју режију, наслов и ауторски тим и да је тај термин слободан за некога коме понуђени услови одговарају, истакао је редитељ.

Прошле седмице позоришни редитељ Игор Вук Торбица послао је отворено писмо Спасоју Ж. Миловановићу и оградивши се од покровитељства председника Александра Вучића вратио ангажман за представу коју је требало да режира у Народном позоришту Ниш у новембру наредне године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести