Модеран етно-арт концепт

У Културном центру Србије у Паризу од данас је постављена изложба „Couronne” (Корона) фотографа из Кисача Павела Суровог.
д
Фото: Промо

У фокусу изложбе, која ће бити отворена до 27. августа, богатство је различитости ношњи народа Балкана. „Рад Павела Суровог је специфична реинтерпретација народних ношњи као нематеријалног културног наслеђа, која смело компонује традиционалне елементе приказијући их из оригиналне перспективе, која на специфичан начин мења естетичне и традиционалне моделе. Стављајући спој традиције и духовности у фокус, изложба Корона представља оригиналне и аутентичне народне ношње Балкана”, истиче се се у најави Културног центра Србије у Паризу.

Иначе, како објашњава сам аутор, назив изложбе Корона, има тројако значење: с једне стране указује на период настанка колекције фотографија, алудирајући на период пандемије; с друге стране, алудира на одежду краљевског порекла, а са треће упућује на то да на фотографијама доминирају цоуронне, тј. свадбене круне и оглавља. Сурови је, наиме, етнографским истраживањем у својим радовима покушао да предочи подударност архаичних народних ношњи са краљевском европском одором.

„Посебно битан елемент уметничког приступа је поимање женске лепоте као неисторијске, односно ванвременске естетске категорије. Кроз уметничко откривање мистичности народних ношњи, веровања и митова из различитих епоха проговара архетип Афродитине лепоте. Павел Сурови ствара модерни етно арт концепт и нови приступ традиционалном наслеђу, који кроз алегорију спајају прошлост и будућност. Његов рад је плод трагања за идејом вечне лепоте, за духовном инспирацијом којом је надахнута његова уметност, за сновима и недостижном вечношћу, за изразом који мења поглед на жену, религију, историју и традицију”, додаје се у најави Културног центар.

Изложба се реализује уз подршку Министарству културе и информисања Србије, а посебно за ову прилику настале су нове фотографије, инспирисане француском историјом, на којима су, рецимо, Марија Антоанета и Мадам Помпадур. Подсетимо, Павел Сурови је недавно освојио прву награда жирија на ИБЕФФ фестивалу етномоде у Санкт Петербургу у категорији модна фотографија, а добитник је многих признања за портретну и модну фотографију на светским фотографским такмичењима у Србији и свету.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести