Монографија Драгољуба Аџића у Музеју Војводине

НОВИ САД: Завод за културу Војводине објавио је монографију познатог новосадског керамичара Драгољуба Аџића Аџе која ће бити представљена данас у 13 часова у Музеју Војводине.
monografija
Фото: Ilustracija

Поред уметника у програму ће учествовати др Ирина Суботић, историчар уметности, Сава Степанов, ликовни критичар и Перо Зубац, књижевник.

У уводном тексту монографије „Драгољуб Аџић Аџо“, др Ирина Суботић истиче да је ослобођена догматских стега и пуна оптимизма уметничка делатност Драгољуба Аџића започета крајем 60-тих година прошлог века, одмах након дипломирања на Академији, потом Факултету примењених уметности, у класи знаменитог професора Ивана Табаковића.

Већ након првих излагања критика је уочила да је он један од стубова новог приступа керамици, да припада оној генерацији која је градила најсавременије путеве стварања разбијајући овештале поделе на високу или чисту и на оно што се назива примењена или утилитарна уметност, наводи Ирина Суботић.

Како додаје, његова разиграна орнаментика која га је, у извесној ситуацији, издвајала од многих тадашњих стваралаца, ослањала се асоцијацијама и на модерне форме које су постепено напуштале препознатљив свет реалности и одлазиле ка апстрактним структурама. Аyић је мајстор керамичке уметности, несвакидашњи зналац техника и технологија, материјала и процеса који тако одано служе духу и идеји уметника.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести