Мултимедијалним спектаклом отворена Национална престоница културе

ЧАЧАК: На четири бине постављене на Градском тргу у центру Чачка, уз 350 квадратних метара лед екрана и 310 расветних уређаја тачно у 20 часова почео је наступ преко 100 уметника, певача, музичара, глумаца и играча, чиме је званично отворена прва Национална престоница културе, под слоганом "Чачанска родна".
p
Фото: Tanjug/ Ministarstvo Kulture/ Dario Konstantinović/bs

Сам слоган асоцира на најпознатију сорту шљиве произведену у надалеко чувеном Институту за воћарство из Чачка.

Пред неколико хиљада окупљених гледалаца наступили су Браћа Теофиловићи, Биља Крстић, Чеги и Браћа блуз бенд, Краљ Чачка, Вања Милачић, Уна Дјелошевић, Владимир Јоцовић, Бојан Кривокапић, КУД „Дуле Милосављевић Желе”.

Од данас па до краја 2023. године у самом Чачку, али и његовој околини, биће организовано 90 програма, 365 различитих догађаја, изложби, филмских пројекција, позоришних представа, књижевних вечери.

У цео процес биће укључено 4.730 учесника од којих је 561 из иностранства.

Већ у среду, 22. марта, на истом месту на коме се одиграло спектакуларно отварање, наступиће Рибља чорба, чији је фронтмен, Бора Ђорђевић, рођени Чачанин, али и почасни грађанин свога родног града.

За наредни период најављени су бројни садржаји, па ће тако у Чачку наступити Ван Гог, Аеродром, Бомбај штампа, а у септембру и Здравко Чолић.

Гојковић: Добродошли у Чачак, прву престоницу културе Републике Србије

Ово је догађај којим свакако исписујемо нове странице историје овог града, Моравичког округа и читаве српске културе. Од вечерас и током читаве 2023. године Чачак ће бити центар културе и уметности наше земље, рекла је министарка културе Маја Гојковић.

Она је указала да, поред савремених форми, бројни програми и садржаји представиће све богатство и разноврсност традиције овог краја и све оно што локални средину и околину чини привлачно и упечатљиво.

Пре нешто више од две године уз подршку председника Србије Александра Вучића и Владе републике Србије покренула сам овај пројекат по узору на Европску престоницу културе, имајући у виду све предности и добробити које се освајањем ове престижне титуле добијају. Реализацијом програма у оквиру Престонице културе изабрани град поставља  културе и средиште свог развоја, додала је Гојковићева.

Напоменула је да ће, кроз четири програмске целине пројекат Чачак 2023. представити своју историју, знамените личности, нематеријално и материјално културно наслеђе и неке мање познате градске приче.

Драги пријатељи, даме и господо драги пријатељи, налазимо се у граду културе и уметности, месту добрих људи, вредних домаћина у коме се сваки гост осећа као код куће и у које се радо враћа. Сигурна сам да ће све што спроведу Влада Републике Србије министарство културе и град Чачак за овај пројекат као и све ове добре вибрације вечерас присутне учинити да још једном покажемо богатство наше културе. Тиме ћемо у свет послати најлепшу слику наше земље. У то име добродошли у Чачак Прву престоницу културе Републике Србије и хвала што сте вечерас с нама, истакла је министарка културе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести