Музеј Југославије отвара Парк скулптура за публику

БЕОГРАД: Улаз у Парк скулптура, део комплекса Музеја Југославије, од сада је бесплатан за све заинтересоване.
muzej jugoslavije Youtube screenshot
Фото: Youtube Printscreen

Тим Музеја одлучио се на то решење водећи се идејом да јавне установе културе треба да буду доступне свима и да је њихов значај, као простора интеграције заједнице, посебно важан у тренуцима кризе, саопштили су из Музеја Југославије.

"Одлучили смо се на овај корак имајући у виду потребе свих суграђана и суграђанки, а нарочито оних из нашег непосредног комшилука, којима посебно желимо да поручимо да је музејски простор и њихов свакодневни простор за јутарњу кафу, разоноду и опуштање. Поред тога што ће боравећи у природи, моћи да се ближе упознају са уметничким радовима смештеним у Парк скулптура", истиче Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије.

Музеј Југославије је, за сада, отворио део свог комплекса.

Радно време Парка скулптура, сувенирнице и кафеа до краја маја биће од четвртка до понедељка (уторком и средом музеј ће бити затворен за посету) од 10 до 18 часова.

У комплексу Музеја истовремено ће моћи да борави до 50 особа, а број посетилаца у затвореним просторима биће ограничен на петоро у Кући цвећа и не више од двоје у сувенирници.

Приликом посете обавезно је ношење заштитне маске и рукавица и одржавање физичке дистанце, која изискује размак од минимум два метра између двоје посетилаца и боравак не више од једне особе на четири квадратна метра.

У Парку скулптура Музеја Југославије налази се 20 скулптура истакнутих југословенских уметника и уметница, попут Антуна Аугустинчића, Франа Кршинића, чија је скулптура "Рибари" била је изложена на Венецијанском бијеналу 1950. године након чега је поклоњена Титу, Сретена Стојановића, Саве Сандића, Стевана Боднарова, Александра Зарина, Владете Петрића, али и рад савремене уметнице Марте Јовановић.

Стилски и тематски, скулптуре су веома хетерогене, од лирских дела у маниру реализма и интимизма, до класичне скулптуре социјалистичког реализма.

Посебно је интересантна прича о три исте, од приближно укупно 20 одливених скулптуре Јосипа Броза Тита, које су дело Антуна Аугустинчића. Само једна је била првобитно намењена да стоји у овом парку, док су друге две пристигле током деведесетих, када су постале непожељне, каже се у саопштењу.

Улазница за Кућу цвећа стаје 200 динара док је од сада улаз у Парк скулптура слободан.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести