Музеј Српске православне епархије будимске отвара се 25.маја

СЕНТАНДРЕЈА: Нови Музеј Српске православне епархије будимске у Сентандреји, у Мађарској, биће отворен 25. маја у присуству патријарха Иринеја, представника Републичке и Покрајинске владе и других високих званица.
sentandreja3
Фото: Dnevnik.rs

У децембру 2016. године Влада Мађарске је посебном одлуком, преко Министарства за људске ресурсе, обезбедила средства за приоритетне пројекте Српске православне цркве у Мађарској, дотацију у износу од 1,6 милијарди форинти (више од пет милиона евра).

Од тог износа, 750 милиона форинти (око 2,5 милиона евра) било је намењено обнови комплекса Препарандије (некадашње учитељске школе) у коме је по завршетку радова смештен Музеј Српске православне епархије будимске.

У 2018. години Министарство културе и информисања Србије је износом од пет милиона динара суфинансирало уређење музејског изложбеног простора, а у 2019. обезбеђена су недостајућа средства у износу од 330.000 евра за завршетак радова у оквиру обнове и адаптације зграде новог Црквеног музеја у Сентандреји.

Из Министарства културе наглашавају да је реч о најважнијем пројекту у области културе у региону у овој години, и да Музеј Српске православне епархије будимске у Сентандреји представља важно сведочанство о присуству српске културе на простору Епархије будимске пре и након Велике сеобе Срба 1690.

Нова стална изложбена поставка ће садржати вредна уметничка дела, на чијем прикупљању су посвећено радили Галерија и Библиотека Матице српске из Новог Сада.

Визуелни идентитет целокупног изложбеног простора, као и осмишљавање концепције сталне изложбене поставке реализује се у сарадњи са Галеријом Матице српске.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести