Музеј Војводине добитник две најпрестижније музејске награде

НОВИ САД: У Музеју Војводине је одржана конференција за новинаре, која је органозована поводом доделе две најпрестижније музеолошке награде Националног комитета ICOM-a, за изложбе и стручњаке ове установе културе.
n
Фото: vojvodina.gov.rs

ICOM је средином маја ове године донео одлуку да за изузетан допринос очувању и промоцији културног наслеђа Србије и унапређење међународне сарадње у 2018. години награди ауторе Сузану Миловановић и Александра Петијевића за изложбу „Заборављени чудотворац – Култ Светог Спиридона у српској традицијској култури“.

Осим ове награде, Музејско друштво Србије доделило је и награду „Михаило Валтровић“ за 2018. годину за изложбу и пројекат „ Музеј присаједињења 1918. – Од сна до јаве“, ауторском тиму др Драги Његовану, директору и музејском саветнику, Зорану Вељановићу, архивском саветнику кустосу и Јелени Добровић, кустоскињи дизајнерки.

Тим поводом, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, истакла је да нема већег задовољства и части, када наше установе чији смо оснивачи, заједно са стручним лицима добију овако престижне награде, које су на понос свима нама, као и целој Покрајинској влади.

Ово јесте пример добре праксе, када се подрже добри и квалитетни пројекти, у чијој реализацији учествује тим људи и институција и јасно је да је ту успех загаранован, што су препознали и чланови оба жирија, истакла је секретар Милошевић и додала да је уједно ово и доказ да установе културе, као што је између осталих и Музеј Војводине, јесу водеће у развоју и очувању српске културе.

Посебно ми је драго, рекла је Милошевићева, што је Музеј Војводине од ове године и институционални члан ICOM-а и на тај начин се проширује списак различитих удружења, и институција за сарадњу.

Директор Музеја Војводине др Драго Његован овом приликом је истакао да без добрих пројеката и тима стручњака, а и промоције уз то, резултати су видни, као што је то данас случај у Музеју Војводине.

По његовим речима, величина ове награде је тим већа што у избору за награду одлучују колеге – музејски стручњаци, који знају да процене вредност пројекта и уложени труд. Његован је посебно истакао да након завршене манифестације „Музеји за 10“ и Ноћи Музеја, где је прошло око 7.000 посетилаца, дошла је и промоција ових вредних и запажених награда.

Фото: vojvodina.gov.rs

Тијана Станковић Пештерац, помоћница директора Музеја Војводине истакла је да је ICOM ове године награду за инситуцију године доделио Народном музеју у Београду, да је у категорији најбољег музејског стручњака награда отишла Жужани Корхец Пап из Градског музеја у Суботици, а да је пројекат године био управо „Заборављени чудотворац – Култ Светог Спиридона у српској традицијској култури“.

Она је нагласила да је Музејско друштво Србије ове године донело одлуку да за музеј године прогласи Народни музеј Лесковац, а за животно дело награду је добила Анђелија Радовић, музејски саветник Војног музеја у Београду. Као пројекат од националног значаја проглашен је наш Музеј присаједињења и награда је додељена поментуом ауторском тиму, јер се по мишљењу жирија од аплицираних пет предлога овај пројекат издвојио као комплексан задатак, чије постојање има непроцењиви национални значај.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести