Музеји за 10: Нови приступи, нова публика

НОВИ САД: Највећа национална музејска манифестација, којој се прикључило преко 80 музеја и установа културе у 46 градова на око 120 локација широм Србије, одржаће се следеће недеље од 14. до 20. маја.
muzeji za 10
Фото: muzejisrbije.rs

Подсетимо, манифестацију ”Музеји за 10” покренули су 2015. директори националних музеја са идејом да кроз заједнички рад укажу на богатство и вредности које се чувају у установама културе у Србији и да вишедневном акцијом своје садржаје и програме приближе посетиоцима. Централна тема овогодишње манифестације је ”Хиперповезани музеји - Нови приступи, нова публика”. Током седам дана, уз бесплатан улаз од 10 до 22 сата, музеји ће уз своје сталне поставке представити и низ нових тематских изложби, предавања, концерата, филмских и видео пројекција, перформанса, представа, радионица за децу.

Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, на јучерашњој конференцији за новинаре у Музеју Војводине, указала је на значај овог “празника музеја” током кога ће публици бити приближено огромно богаство које се чува у институцијама културе. Она је и изразила наду да ће се наредних година још више установа укључити у ову манифестацију, што ће, како је истакла, ресорни секретаријат подржати.

Ова јединствена манифестација на европском простору – како је указао Славко Спасић, председник Националног комитета ICOM-а Србије и координационог тима “Музеја за 10” – обухватиће три важна датума, поред Недеље музеја и Међународни дан музеја (18. мај) и Европску ноћ музеја (19. мај) када ће програми трајати до 24 сата. „Музеји за 10”, по његовим речима, имају за циљ јачање музеја, њихово умрежавање, подстицање комуникације са публиком али и локалном заједницом које су схватиле да музеј у 21. веку мора да изађе ван својих зидина. Идеја водиља у време када је пре четири године покретана ова манифестација била је да се обиласци музеја не сведу на један дан или ноћ него да се публици омогући да током седам дана погледају неке од понуђених програма ових кровних установа културе и благо које се у њима чува.

Др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и представник Оснивачког одбора Манифестације, представљајући овогодишњу тему је указала да је у питању широко поље које омогућава да се музеји повежу како међусобно,тако и са локалном заједницом и публиком, али и да се покаже да су они део свакодневног живота свих грађана. Изабрана тема се показала и као врло инспиративна јер је пред музејске стручњаке поставила питање који су то нови приступи и модели комуникације са публиком и како отворити музеј ка што ширем окружењу, а по речима управнице ГМС, музеји не постоје без људи, чине их они који у њима раде, са њима сарађују и у њих долазе, и то је суштинска порука која се шаље овом манифестацијом јачајући и на тај начин музејску заједницу Србије.

У манифестацију у Новом Саду укључило се 11 музеја и институција културе који ће понудити бројне и разноврсне програме. Др Драго Његован, директор Музеја Војводине, скренуо је пажњу на нове изложбе овог музеја “Св. Спиридон - заборављени чудотворац”, за коју су експонати стигли из 55 установа из осам земаља, „Новац од порцелана”, те “Норма Аврама Мразовића”, поводом 240 година образовања српских учитеља, у згради Ректората. Галерија Матице српске представља занимљиву изложбу фотографија “Кроз објектив” и поставку поводом 170 година Мајске скупштине, а Спомен-збирка Павла Бељанског пастеле Марка Челебоновића.

Музеј града Новог Сада на Тврђави представља изложбе “Сјај ренесансе”, “Оружје из Првог светског рата” и “Шта чини град”, у Сремским Карловцима је поставка “Слатка прича из карловачке прошлости”, а у Дунаваској улици “Нови Сад - слободан град”. Поклон збирка Рајка Мамузића излаже радове четири позната сликара равнице Зорана Петровића, Бошка Петровића, Стевана Максимовића и Александра Луковића, а Архив Војводине збирке карата и планова и архивска документа везана за мајску скупштину. У Огранку САНУ су дела из шездесетих година из збирке Градског музеја у Суботици, а у Покрајинском заводу за заштиту природе фотографије Бориса Ерга и бродови Мише Молнара, Удружење ликовних стваралаца Новог Сада приређује своју 40. изложбу, док ће Лука Нови Сад представити старе аутомобиле.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести