МУЗИЧКИ ПРОГРАМ ОТВАРАЊА КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ Аутентичност је синоним за ове музичке извођаче

Отварање најзначајније уметничке смотре у овом делу Европе, шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду, одржаће се од 7. до 10. септембра на Корзу и у Дистрикту. Након свечане церемоније отварања Калеидоскопа културе на Корзу, од 8. до 10. септембра све посетиоце у Дистрикту очекује богат музички програм.
k
Фото: В. Величковић

Музички програм отварања Калеидоскопа културе, 8. септембра, обележиће наступи уметника који ће се одржати у обновљеном Дистрикту, једном од најважнијих инфраструктурних легата Европске престонице културе. Новосадској публици прве вечерипредставиће се ди-џеј Вања Бурсаћ и Војкан Бећир, Наталеé, Тијана Т и Руни, Зои.

Ди-џеј Вања Бурсаћ и Војкан Бећир наступиће у Дистрикту у објекту Менза од 22 часа. Иза упечатљиве појаве Вање Бурсаћ не крије се само огромни стаж у ноћним клубовима, већ и огромна љубав према музици, са којом се упознала кроз класични рок и метал, пратећи актуелне трендове. Данас влада класицима електронске музике, а њени сетови су еклектични и окренути забави свима на подијуму. Војкан Бећир је постао радијски водитељ још у тинејyерским годинама, што његову каријеру пред микрофоном чини пунолетном. Последично се музиком бави као новинар, али и селектор програма за клубове и фестивале.

Наталеé је еклектични бенд који спаја традиционалне инструменте и модерни бит, предвођен вокалом Наталије Рајковић Наталеé. Наступиће у главној улици у Дистрикту од 22 часа. Кантауторка, гитаристкиња и визуелна уметница из Сврљига, познатија као Наталеé, аутентична је предводница правца који описује као српски соул, модерни севдах, глас јужњачке туге, о којој пева са осмехом и неисцрпном дечјом искром.

Тијана Т је на српској музичкој сцени више од 20 година. Њено музичко стваралаштво и мајсторство техно стила са доминантним елементима хауса, електро, брејкбита и транса привлачи љубитеље овог музичког правца широм света. Овога пута, наступиће заједно са једном од познатијих домаћих ди-дyејева и продуцената Рунијем, испред објекта Складиште у Дистрикту од 22 часа.

Зои, једна од најтраженијих младих музичких личности нашег региона, наступиће такође у Дистрикту у главној улици, од 23.15 часова. Музичку каријеру започела у Београду, са првим синглом „Ето” и потписала вишегодишњи уговора за најпознатију треп издавачку кућу Bassivity Digital. Поред занимљивих вокалних способности, аутентична је и по стилу одевања, као и по естетици музичких спотова, те броји велики број пратилаца на друштвеним мрежама Инстаграм и Јутјуб. Хитови су јој: „Ђаволи”, „Јасно ми је”, „Нирвана”, „Без тебе” и „Компромис”.

Фото: В. Величковић

Други дан: Српска Кејт Буш и ди-yеј сетови од Новог Сада до Берлина

Провод се наставља и другог дана, када ће се 9. септембра публици представити ди-yеј Милана Никић, Ива Лоренс, бенд „Мерина Грис”, Верботен Берлин, као и ди-yеј Владимир Аћић и Дејан Милићевић.

Ди-џеј Милана Никић је позоришна и филмска редитељка која иза псеудонима Бетон и Шљокице вешто балансира између музике и режије. У свом музичком изразу заговорница је уметничке слободе, те кроз еклектичне Ђ сетове који се органски сударају тежи да се кроз облик присутност роди хипнотишући наратив сваке журке. Она ће у Дистрикту наступити од 22 часа.

Ива Лоренс је кантауторка која се крајем 2021. године појавила на домаћој сцени и убрзо је са своја два сингла привукла пажњу публике и позитивне критике. Њена музика носи елементе електро попа, Ивини нежни вокали украшавају и плутају кроз њену музику додајући дубину целокупним аранжманима и искреним текстовима. У марту 2023. избацила је свој дебитански албум под називом „Свитање” који се састоји од 10 песама. Концерт Иве Лоренс почеће у 23.15 часова.

Фото: Приватна архива

„Мерина Грис„ је баскијски бенд који су 2020. године основали Сара, Хулен и Паскал.  Прошле године нашао на неколико листа за најбољи албум. Бенд је одржао више од 35 наступа широм Шпаније, укључујући и Билбао ББК Ливе 2023, али и Еуросоник 2023 у Гронингену. Њихова музика је вибрантан, авангардни поп са носталгичним елементима који достижу статус генерацијске химне високо позиционирајући бенд на шпанској музичкој сцени. Њихов наступ заказан је за 22 часа.

Верботен Берлин је пројекат берлинског музичара Александра Фројнда који обједињује Нео Краут и берлинску клупску културу са његовом страшћу за компоновањем и писањем. Аналогни ретро звуци повезани су дигиталном прецизношћу, виолончела и клавири се усклађују са електронским синтисајзерима, воклани исечци и бубањ машине – све се спаја у емоционалан, еуфоричан тренутак повезаности, како у студију, тако и на сцени. Почетак је заказан за 22 часа.

Ди-џеј Владимир Аћић је један је од најцењенијих и најпознатијих техно ди-yејева и продуцената у Србији и на Балкану. Публика га препознаје по експлозивним и енергичним сетовима који су га обликовали у једну од најважнијих фигура техно сцене региона. Његова репутација талентованог продуцента му је дала прилику да ради са светски признатим извођачима као што су: Carl Cox, RodHad, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Dubfire, Dave Clark, Adam Bayer, John Dignjeed… Дејан Милићевић је прошле године прославио 20 година изузетно успешне каријере као један од најбољих регионалних ди-yејева и продуцената. У својој богатој интернационалној каријери Дејан је наступао на свим најбитнијим фестивалима у Европи. Они ће свој наступ почети у поноћ.

Трећи дан: Од рокенрола до психоделичне музике и диска

Последње вечери, 10. септембра, у Дистрикту наступиће трио „Кени није мртав„, Лира Вега, Елизабете Балчус и Срђан Жикић.

„Кени није мртав„ је моћни гитарски трио који вешто комбинује модерне елементе музике са гитарским звуком. Наступиће у главној улици у Дистрикту од 22 часа. На јесен, почетком новембра излази „Ајмо да плешемо” - дебитантски албум бенда, након чега је већ 23. децембра уследио распродат концерт у сали Американа, београдског Дома омладине. Пре изласка деби албума, „Кени„ је кренуо у „невер-ендинг тоур”, свирајући преко 50 концерата у сезони. Бенд је стекао репутацију као један од најбољих индирокк, индипунк лајв извођача, са јако димамичним и занимљивим, али исто тако квалитетним наступима уживо.

Лира Вега је настала 1998. године као део алтернативне позоришне трупе Позориште шешира. У почетку класична рок постава, група снима свој први албум „Лира Вега„ и издаје га 2004. године за издавачку кућу ПГП РТС. У наредним годинама уследили су нови албуми, а сада ће наступити у главној улици у Дистрикту у 23 часа и 15 минута.

Елизабете Балчус је летонска музичарка и перформер која ради са снажном визуелном естетиком која се ослања на савремени надреализам, савремену моду и геометријске слике. Наступи уживо ангажују публику психоделичном и театарском атмосфером које је пођеднако збуњујућа колико и очаравајућа. Елизабете Балчус ће наступити испред објекта Складиште од 22 часа.

Фото: Live Production

Срђан Жикић доноси своју селекцију нумера за плес уз највеће диско и фанк нумере осамдесетих, као и све највеће хитове деведесетих година. Срђан Жикић је онај озбиљан глас са радија који се буди уз вас у јутарњем програму, тако већ више од 20 година. Радијски човек који је имао превише времена и прилике да преслуша радијске фонотеке неколико радио станица и да упозна различите музичке епохе, посебно осамдесете године које посебно воли због огромне креативности, дизајна и звука. Срђан Жикић ће наступити испред објекта Менза у Дистрикту од 22 часа.

Свечана церемонија отварања Калеидоскопа културе на Корзу

Све ово следи након свечаног отварања овогодишњег Калеидоскопа културе на Корзу 7. септембра, када ће наступити најбржи пијаниста на свету, Петер Бенце и Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића. После Корза нас очекује премијера мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” у Дистрикту 8. септембра, уз још два извођења 9. и 10. септембра, који кроз пет врста уметности, спаја више од 300 уметника, правећи осврт на сто година Дистрикта, трагом најзначајнијих уметничких и друштвено важних догађаја 20. и 21. века.

Све до 15. октобра, докле траје овогодишњи Калеидоскоп културе, више од 1.000 домаћих, регионалних, европских и светских уметникаславиће културу заједништва и током пет недеља приказати оно најбоље од пет врста уметности – извођачке, визуелне, примењене, архитектуре и књижевности.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је „Неопланта„.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести