Награда “Библиос” Пери Зубцу за целокупно стваралаштво

ОБРЕНОВАЦ: Стручни жири књижевне награде “Библиос” коју је установила Библиотека “Влада Аксентијевић” у Обреновцу, одлучио је данас да се то признање за 2020. годину додели познатом песнику Пери Зубцу за целокупно стваралаштво.
pero zubac
Фото: Pero Zubac, foto: Vladimir Zubac

Четворочлани жири је радио у саставу - Миладин Тошић, председник и стални члан жирија, Иван Јегоровић, драмски писац, Сања Татомир, представница издавачке куће “Вулкан” и Вукашин Љуштина, директор библиотеке "Влада Аксентијевић".

Између више пристиглих предлога, жири се једногласно одлучио да овогодишњи лауреат буде Перо Зубац, један од најзначајнијих песника са простора бивше Југославије, који је задужио литературу и културу целокупног Балкана.

Ширем аудиторијуму награђени песник је остао у сећању као уредник популарних емисија за децу “Музички тобоган” и “Фазони и форе”.

Поред литерарног стваралаштва, Зубац је био један од најпознатијих уредника разних књижевних часописа - студентски лист “Индекс”, “Поља” из Новог Сада, загребачки “Полет”, скопска “Мисле”, “Детињство” Змајевих дечјих игара и магазин за децу “Витез” из Београда.

Како наводе из жирија, генерације памте и цитирају стихове Зубца из чувене љубавне поеме “Мостарске кише”, али и многе друге стихове као неизбежан део сваке антологије југословенске и српске књижевности.

Зубац је један од најпревођенијих српских песника.

Књижевна награда “Библиос” се додељује од 1990. године домаћем аутору за најуспешнију књигу у протеклој години, за један део или за целокупно стваралаштво аутора.

Ту награду је основала Библиотека “Влада Аксентијевић” у Обреновцу, а до сада је додељена веома значајним српским књижевницима: Матија Бећковић, Бранислав Петровић, Момо Капор, патријарх Павле, Милован Данојлић, Миладин Тошић и други.

Награда ће бити свечано уручена онда када се за то стекну неопходни епидемиолошки услови.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести