Награда Кочићево перо Драгану Јовановићу Данилову

Песник, есејиста и прозни писац Драган Јовановић Данилов добитник је овогодишњег “Кочићевог пера” за роман  “Шта снег прича” (Агора, Нови Сад, 2016).
Dragan Jovanović Danilov foto:  Dragan Jovanović Danilov
Фото: Драган Јовановић Данилов

„Радња романа одвија се у годинама после рата из којег је на јунацима остао траг патње, страдања, разарања, губитака, болова који се не могу избрисати и заборавити временом. Место збивања је помало апстрактан простор завејаног зимског воза у којем групе појединаца, у мраку и студени, хита према Београду да у њему дочека Нову годину и у њему дочека макар једну кап весеља. Елементи романа, есеја али и лепршаве зимске бајке чине дело занимљиво како искусним читаоцима тако и онима који тек овладавају тешком уметности читања”, оцена је жирија који су творили Никола Вуколић Миљенко Јерговић и Младен Весковић

Иначе, књижевна награда “Кочићево перо” додељује се за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи, а међу досадашњим лауреатима били су и Добрица Ђосић, Владимир Пиштало, Драган Великић, Вида Огњеновић, Владислав Бајац, Александар Гаталица... Свечано уручење награде “Кочићево перо” одржаће се 29. јуна у Вуковој задужбини.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести