Најзначајнији догађаји у свету уметности у 2020.

БЕОГРАД: У години за нама, за коју се “чини да је трајала много дуже од 12 месеци”, било је узбудљивих дешавања и у свету уметности, а онлајн часопис Арт Њуз побројао је неке од најважнијих уметничких догађаја у 2020. години.
egipat piramida
Фото: pixabay.com

У врх тих догађаја овај часопис ставља, цитирајући Мостафа Вазирија, генералног секретар египатског Врховног савета за старине, као „највеће открића 2020. године“, када су археолози у новембру открили више од 100 обојених ковчега у некрополи у Сакари, јужно од Каира.

Ковчези, који су пронађени запечаћени и нетакнути, откривени су са погребним маскама, канопским вазама и статуама и највероватније потичу из касног и птолемејског раздобља Египта (664-30 п. н. е.).

Откриће ће бити подељено измеду четири египатска музеја, укључујући Музеј нове административне престонице, који би требало да буде отворен у наредним недељама. Овом открићу претходио је проналазак 59 ковчега месец дана раније, а биће их још, према Халеду Ел-Енанију, египатском министру туризма и старина.

У марту, наводи даље Арт Њуз, је из музеја Сингер Ларен у Холандији украдена слика Винсента ван Гога из 1884. године под називом “Жупанијска башта у Нунену”, док је установа била привремено затворена у склопу блокаде због пандемије.

Видео снимци су касније показали да су лопови чекићем провалили кроз стаклена врата музеја. Уметничко дело још увек није пронађено.

Иако ниједна крађа из доба ковида није била толико важна као ова у Сингер Ларену, други музеји суочили су се такође са вандализмом због ослабљене безбедности док су музеји били затворени.

Оснивач и извршни директор Амазона, Џеф Безос, који се може похвалити нето вредношћу од 188 милијарди долара, ушао је у врх на уметничком тржишту када је у фебруару објављен као купац слике Еда Руша "Повређивање речи радио # 2 " продате за 52,5 милиона долара у аукцијској кући Кристи у новембру 2019. Исте сезоне, Безос је платио 18,5 милиона за слику “Вињета 19” Керија Џејмса Маршала у Сотебију, чија је почетна цена била процењена на 7,5 милиона долара, после чега је , Безосова нето вредност порасла је за 49 процената са 126 милијарди долара у фебруару 2020.

Арт Њуз подсећа и да су ре него што је пандемија корона вируса присилила уметничке институције и сајмове широм Сједињених Држава, Европе, Јужне Америке и других локација на затварања или одлагања, музеји у Кини и Хонг Конгу већ су затворили своја врата за јавност.

У јануару су институције попут Националног уметничког музеја Кине у Пекингу, Гуангдонг музеја уметности у Гуангџоуу, Музеја уметности Унион у Вухану, УЧА Центра за савремену уметност (који има неколико локација широм Кине) и јавни музеји у Хонг Конгу затворени како би се ублажило ширење ковид-19. Ова рана затварања наговестила су продужени поремећај функционисања који се дубоко осетио у Кини - и много даље - у наредним месецима.

Након отказивања продаје уживо, отпуштања и финансијског пада у врхунским аукцијским кућама, Кристи и Сотеби били су присиљени да брзо преконфигуришу своје традиционалне аукције, а резултат је била нека врста блокбастер аукције: вечерње продаје у више категорија које се преносе уживо, комбинујући надметање из више градова, са десетинама хиљада гледалаца широм света. Сотеби је први тестирао нови формат са петосатном вечерњом распродајом 29. јуна.

Годину која је на измаку обележила су и рушење, уклањање и реконтекстуализација споменика, па су тако, наводи часопис, усред светских демонстрација против полицијске бруталности и расизма, рушени и споменици наводно расистичким историјским личностима у градовима од Шарлотсвила у Вирџинији до Јоханесбурга у Јужној Африци.

У неким градовима су званичници сами склањали споменике, а у другим случајевима, демонстранти су узели ствар у своје руке и скрнавили и рушили споменике.

У Бристолу, у Енглеској, демонстранти су срушили споменик Едварду Колстону, трговцу и трговцу робљем из 17. века, на крају га бацивши у оближњу реку Авон, одакле су га касније извадиле локалне власти.

Као један од догађаја који је у свету уметности обележио 2020. Арт Њуз наводи идеју британског архитекте Дејвид Ађаје за нови музеј у Бенин Ситију у Нигерији.

Иако је још увек у фази предлога, Едо музеј западноафричке уметности могао би постати и више него пригодан дом за бенинску бронзу и друге предмете опљачкане или премештене широм света сумњивим средствима.

Када су планови постали јавни у новембру, Ађаје је за Њујорк Тајме рекао да замишља музеј као дом „ренесансе афричке културе“, додајући да он „прво мора бити за заједницу, а затим међународна атракција“, преноси Арт Њуз.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести