Након рестаурације, за јавност поново отворен дом Ветија у Помпеји

НАПУЉ: Кућа Ветија, дом двојице ослобођених робова у Помпеји, поново се отвара као музеј за јавност, пренео је данас британски Гардијан.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Medichini)

Верује се да је кућа саграђена у другом веку пре нове ере, а поново је отворен након више година сложеног процеса рестаурације.

Кућа се налази у некадашњој богаташкој четврти Помпеје и била је у власништву Аулија Ветија Реститутуса и Аулија Ветија Конвиве, који су се обогатили трговином вина након што су ослобођени ропства.

Директор арехеолошког парка Помпеје Габријел Зухтригел каже да су теорије у прошлости сугерисале да су двојица мушкараца била браћа, али је вероватније да су се упознали док су били робови и да су имали истог господара, који се звао Аулије Вети.

''Да су били из исте породице, прва два имена била би им различита, а имали би исто презиме. Било је неуобичајено имати биолошку браћу и сестре који су били робови па потом ослобођени, јер су породичне везе прекидане једном кад човек постане роб. Реститус је типично име које се давало ослобођеном робу'', рекао је Зухтригел.

Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Medichini)

Двојица бивших робова су стекла богатство тргујући вином и свој дом испунили уметничким предметима и фрескама, а међу најупечатљивијим је она на улазу у кућу, која приказује бога плодности и изобиља Пријапа са великим фалусом који балансира на ваги поред торбе пуне новца, што се сматра да симболизује богатство које су бивши робови стекли.

У унутрашњости куће налази се декоративни панел висине 15 центиметра који се простирао дуж зида собе за коју се верује да је била трпезарија, а на којем су приказани купидони који праве парфем или продају вино, као и разна божанства.

Верује се да је мала соба испуњена еротским фрескама у близини кухиње коришћена као бордел, преноси Гардијан.

''Ова кућа прича причу о римском друштву - с једне стране ту су уметничка дела, фреске и статуе, а са друге друштвена прича о ослобођеним робовима'', рекао је Зухтригел и додао да је кућа једна од ретких у Помпеји за коју и данас имамо имена власника.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести