НЕСТАЛИ НА СКОРО ДВА ВЕКА Изложени РЕМБРАНТОВИ ПОРТРЕТИ који су 200 година били у приватном власништву

ХАГ: Два мала Рембрантова портрета из 17. века изложени су данас, након скоро 200 година у приватној колекцији, у холандском националном музеју уметности и историје.
r
Фото: Youtube Printscreen

Рајксмузеум саопштио је да су радови холандског сликара Рембранта ван Рајна, на којима су насликани портрети Јана Вилемса ван дер Плуима и његове супруге Јапген "нестали на скоро два века, да би поново изашли на видело пре две године“, пренео је АП.

Слике, за које се верује да су последњи познати пар приватних Рембрантових портрета, ове године су продате на аукцији породици богатог холандског бизнисмена Хенрија Холтермана, која их је дала на дугорочну позајмицу холандском националном музеју.

С обзиром на моју блиску везу са музејом и чињеницу да је тим стручњака годинама истраживао ове портрете, осеćам да ова дела припадају музеју, рекао је Холтерман.

Музеј је саопштио да је на основу "њихове мале величине и динамичног стила", портрете вероватно насликао Рембрант као услугу брачном пару Јану и Јапген, који је имао блиске везе са његовом породицом откако се њихов син Доминик оженио сликаревом рођаком Корнелијом.

Директор Рајксмузеума Тако Дибитс захвалио се на позајмици и рекао да ће портрети "приближити посетиоце Рембрантовој породици".

АП наводи да су истраживачи у музеју приликом утврђивања да ли је Рембрант сликао портрете, величине око 20 x 16,5 центиметара, користили високотехнолошко скенирање и анализу боје.

Холандски музеј истиче да су различити резултати истраживања доказали веродостојност портрета, који су окачени уз друга Рембрантова дела.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести