Нова поставка у спомен-збирци Павла Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског од сутра ће бити представљена нова поставка у оквиру Меморијала уметника. У питању је изложба посвећена Петру Пјеру Крижанићу (19. мај 1890 – 31. јануар 1962), једном од родоначелника југословенске карикатуре као ликовне дисциплине, припремљена поводом 130 година од његовог рођења.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Овом поставком Спомен-збирка наставља са обележавањем значајних годишњица појединих аутора из колекције, представника епохе српског модернизма, а до сада представљен је избор из стваралаштва Живка Стојсављевића, Петра Добровића, Стојана Аралице, Сретена Стојановића и Косте Миличевића.

Публика ће бити у прилици да погледа једниствену галерију портрета стваралаца заступљених у колекцији Павла Бељанског и њихових савременика, као и један аутопортрет.

Пријатељи попут Јефте Перића, Риста Стијовића, Мила Милуновића, Петра Добровића, али и супруга Лиза Крижанић, као и сам Пјер Крижанић те многи други, овековечени су критичким оком хроничара и есејисте и пером уметника са истанчаним осећајем за специфичне карактерне финесе ликова, наводе у Спомен-збирци.

Изложбу чини 10 радова овог ствараоца, из Збирке ликовне уметности Спомен-збирке Павла Бељанског, а прати је каталог “Пјер Крижанић: хроничар једног времена” из 2013. реализован кад и истоимена изложба, према награђеном раду Марије Радисавчевић, лауреаткиње Награде Спомен-збирке Павла Бељанског.

Поставка ће бити доступна до 14. јуна. Музеј ће бити отворен за појединачне посете према редовној програмској шеми (среда – недеља, 10–18 часова, четвртком 13–21 час), а поводом Међународног дана музеја, 18. маја до недеље, 24. маја улаз ће бити бесплатан, уз поштовање превентивних мера које је прописала Влада Републике Србије (ношење маски и рукавица, физичка дистанца, а истовремено у музеј може да уђе највише пет посетилаца).

На музејском сајту и Фејсбук страници наставља се и дигитална акција „Спомен-збирка Павла Бељанског прича о сликама“, како би свима омогућили виртуелни ужитак уз уметничка дела из ове колекције.       

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести