Нова верзија "Лабудовог језера" премијерно изведена у НП

БЕОГРАД: Нова кореографска верзија балета Петра Иљича Чајковског "Лабудово језеро", према Маријусу Петипу и Лаву Иванову, а у кореографији и режији Константина Костјукова, изведена је премијерно вечерас на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
labudovo-jezero/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У најновијој кореографској верзији у главним улогама су Татјана Татић, која игра белог и црног лабуда (Одету и Одилију), затим Игор Пастор као Принц Зигфрид, Ива Игњатовић у улози Краљице, Марио Дилиђенте као Лакрдијаш, Јовица Бегојев као Гроф Ротбарт и Милош Маријан као Бено, Горан Станић као Волфганг.

Татић је на сцени била уверљива и грациозна попут великих звезда класичног балета баш као и Игор Пастор што је публика умела да награди повицима "браво" у току играња и дугим овацијама на крају представе. 

Посебан утисак на београдску публика оставио је и Марио Дилиђенте у улози Лакрдијаша савладавајући изузетно тешке кореографске задатке са лакоћом. 

Костими и сценографија италијанског дизајнера Рената Балестре учинили су "Лабудово језеро" у Народном позоришту визулено раскошним. 

Премијери ремек-дела Чајковског присуствовали су и председница Дома Народне скупштине Мајас Гојковић, министарке Славица Ðукић Дејановић и Зорана Михајловић, глумац Петар Божовић, Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици... 

После смрти композитора Петра Иљича Чајковског, нову верзију "Лабудовог језера" креирали су Лав Иванов и Маријус Петипа, у Маријинском театру у Санкт Петербургу 1895. Чајковски није претпостављао да ће његов балет постати езотеричан, магичан, снажно експресиван и најигранији балет у историји.

У београдском Балету, прва представа "Лабудовог језера" одиграна је 1925. године и од тада су у разним верзијама ове представе на сцени наступали наши најпознатији балетски уметници.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести