Нове мере: Због короне публика носи маске, а не глумци

БЕОГРАД: Културна дешавања у Србији моћи ће да се организују од понедељка, казала је Тањугу заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић након данашње седнице Кризног штаба.
e
Фото: Pixabay.com

Тако је дуго очекивана вест обрадовала све поштоваоце позоришта, биоскопских пројекција, концерата.

Кисић је нагласила за Танјуг да ће максимални број посетилаца на културним догађајима бити до 500 људи уз обавезно ношење маски и размак од 1.5 метара између особа.

"Морамо се придржавати свих превентивних мера које ризик инфекције своде на минимум, зато је неопходан смањен број продатих карата и физичка дистанца између посетилаца културних догађаја", рекла је Кисић Тепавчевић.

У пракси то значи да биоскопи, позоришта и концертне дворане могу да организују програме, али организатори тих програма морају да створе специјалне услове у којима ће извођачке уметности поново бити доступне публици уживо.

Влада Србије и Институт за јавно здравље Батут предложили су мере здравствене заштите за отварање биоскопа, позоришта, концертне сезоне, о којима ће се данас изјаснити Кризни штаб за сузбијање ковид 19 и донети нове мере и препоруке.

У предлогу, у који је Танјуг имао увид, наводи се да је у установама културе и институцијама које се баве културном делатношћу дозовљено окупљање до 500 људи на отвореном и затвореном, уз поштовање мера ношења маски и физичког дистанцирања.

Глумци на сцени, који неће носити маске или визире, морају имати систематски преглед и бити тестирани пре почетка рада на представи односно сезоне.

У ову сврху, обезбедиће се стална подршка посебних лабораторија.

Пре поновног почетка рада биоскопа, позоришта и других институција културе, обавезно је извршити детаљно чишћење сала и других просторија и јасно истаћи одговарајуће информације о мерама безбедности и превенције КОВИД-19.

Обавезно је ношење маски за све запослене и посетиоце у затвореним просторима и за све запослене у отвореним, као и дезинфекција руку на улазима, како за учеснике и организаторе догађаја, тако и за публику....

Прелазак са папирних улазница и других комуникацијских материјала (програм, флајер) на дигиталне форме је препоручљив, а потребно је обезбедити бесконтактну продају и плаћање карата у максималној могућој мери.

Конкретно за биоскопе у предлогу се наводи да је неопходно чишћење сале након сваког приказивања филма, минимум једном дневно, а посетиоци треба да добију јасну инструкцију да своје отпатке одлажу у за то предвиђене канте за отпатке, како би се заштитили други посетиоци и запослени у биоскопу.

Пре сваке пројекције требало би на платну приказати информативни материјал са препорукама за посетиоце у вези спречавања ширења заразе вирусом ЦОВИД-19, кроз систем за вентилацију у простор биоскопа константно треба убацивати свеж спољни ваздух, уз редовну замену филтера предвиђену законом.

Између пројекција, биоскопске сале проветравати свежим ваздухом колико год је то могуће.

Препоруке за позоришта су да се колико је год могуће обезбеди физичка дистанца између извођача на сцени, али и да се обезбеде физичке баријере где год је могуће, на пример провидни плексиглас зидови, који могу бити инсталирани на местима у ложама гледалишта на којима је могуће раздвојити гледаоце.

Препорука је да се такве баријере поставе и између диригента и оркестра, између појединих секција у оркестру и да се оне редовно дезинфикују.

Сви извођачи који ће бити на сцени и неће носити маске или визире, морају имати систематски преглед и бити тестирани пре почетка рада на представи односно сезоне. У ову сврху, обезбедиће се стална подршка посебних лабораторија...

Да би се обезбедили сви ти прописани услови за време сузбијања пандемије вируса ковид 19 потребно је извесно време па није реално очекивати да ће позоришта и биоскопи радити од понедељка.

Танјуг је раније извештавао да ће пројекције у биоскопима почети око почетка септембра, а прве позоришне представе публика ће бити у прилици да погледа у току месеца.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести