Нови пројекат Музеја савремене уметности Војводине добио сајт

Пројекат “Хронологија излагања скулптуре у Србији 1945-2000” покренут у Музеју савремене уметности Војводине добио је свој веб сајт (https://skulptura-hronologijaizlaganja.rs/.
muzej savremene umetnosti1
Фото: Youtube Printscreen/RTV

Прва фаза која је сада завршена обухватила је првих тридесет година до 1975. хронолошки представљајући све догађаје везане за излагање скулптуре у Србији. Ауторке пројекта и уреднице сајта су мр Сузана Вуксановић, кустоскиња, музејска саветница у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду и др Ана Ереш, научна сарадница на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, а стручне сараднице су историчарке уметности Татјана Панић и Катарина Костандиновић.

Кроз ову хронологију представљене су све групне и самосталне скулпторске изложбе наших аутора, а обухваћене су и тачке сусрета домаће уметничке сцене са међународном као и све гостујуће поставке наших вајара на манифестацијама у иностранству у том периоду (попут бијеналних изложби). Представљене изложбе прате фотографије, видео записи, каталози, новински чланци и други визуелни материјал. Поред значајних изложбених наступа обухваћена су и стручна предавања, гостовања иностраних аутора и кустоса у вези са скулпторском продукцијом у Србији, као и појава нових књига из те области. Представљени су и други значајни догађаји у вези са развојем, афирмацијом и рецепцијом скулптуре код нас, као што су извођења споменика и меморијалних комплекса, као и скулптура и других вајарских пројеката у јавном простору.

Ауторке пројекта одабрале су хронолошки оквир од 1945. до 2000. године сматрајући да је скулптура у овом периоду остварила највећи и изузетно сложен развој у српској уметности током 20. века који до сада није добио адекватну историјску нити музејску валозирацију у нашој средини.

Пројекат је, како наводе, посебно намењен подстицању даљих истраживања скулпторских пракси у домаћој средини, али и иностраној стручној публици. Великим делом намењен је истраживачима, кустосима и историчарима уметности, али обраћа се и широј заинтересованој јавности која нема прилике да се са овом темом упозна било на интернету, било у оквиру постојећих музејских програма и литературе. Садржај обухваћен Хронологијом лако је доступан за коришћење и преузимање. Реализацију пројекта подржао је Музеј савремене уметности Војводине уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.     

Н. Попов  

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести