Новосађанки Снежани Петровић награда за графику у Јапану

ТОКИО: Признање за најбољег графичара на 6. Међународном тријеналу мале графике у Токију припало је српској графичарки и сликарки Снежани Петровић из Новог Сада, саопштио је Универзитет уметности у Токију. 
snezana petrovic grafika
Фото: Facebook (Snežana Petrović)

За титулу најбољих графичара надметало се 1.927 савремених уметника из 94 земље и региона света, а награду жирија понела је новосадска уметница Снежана Петровић за графику „За столом“ (2018), у техници мецотинте. 

Токијско тријенале графике малог формата одржава се у организацији јапанског Универзитета уметности у Тами. 

Овогодишње 6. по реду тријенале приказаће достигнућа 324 уметника из 81 земље и региона света, а поред Снежане Петровић Србију ће на овом значајној смотри представљати и Наташа Владисављевић, уметница из Смедерева. 

Међународно тријенале мале графике у Токију (Tokio International Mini-Print Triennial), по свом уметничком значају и величини, представља својеврсно „светско првенство“ из дисциплине уметничке графике малог формата које се одржава сваке три године у Јапану. 

Поред Велизара Крстића, лауреата специјалне награде тријенале 2002. године, Снежана Петровић је једини уметник из Србије који је икад награђен на овом престижном такмичењу што представља велико признање за српску уметничку графику.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести