Изложба графика славних шпанских уметника у Музеју Новог Сада

У Збирци стране уметости Музеја града Новог Сада (Дунавска 29) вечерас у 19 часова отвара се изложба „Cuatro gatos” (Четири мачора), на којој ће бити представљене графике светски познатих уметника: Пабла Пикаса, Салвадора Далија, Хуана Мироа и Антонија Тапијеса.
zbirka strane umetnosti, n stojanovic
Фото: Dnevnik.rs

Власници ових графика, који су сачинили и избор, су колекционари Лазар и Жива Вујић из Љубљане,а изложба се приређује у сарадњи са галеријом “Њу момент” из Београда.

Ова четири велика шпанска ствараоца, који се сврставају у нека од најзначајнијих имена савременог доба, отворили су, по речима директорке музеја Весне Јовичић, хоризонте уметности 20. века и остварили нове правце у ликовном језику. 

„Сва четворица уметника створила су веома значајне графичке опусе, а управо због саме технологије приступа који ствараоца тера ка дисциплинованијем и промишљенијем уметничком гесту, графика јесте за посматрача нарочито занимљива, јер представља карактер самог уметника у прочишћеном облику“, додала је директрока Музеја града Новог Сада. „Уметник на графичку плочу или литографски камен наноси свој најличнији рукопис, јер је усек у плочу или потез на литографском камену непоправљив и вечит.  На изложби ће бити представљени и радови из Пикасовог последњег раздобља када му је графичка плоча служила попут дневних записивања медитација старца уз вечиту лепоту женског тела и ероса.“

Изложба је добила име по чувеном кафићу у Барселони - „Cuatro gatos”, отвореном 1897, познатом по томе што су се у њему окупљала највећа уметничка имена с почетка 20. века, а пре свих Пикасо и сматра се центром модернизма каталонске  престонице. Израз  “четири мачора” у каталонском сленгу заправо значи  њих неколико, а кафана “Cuatro gatos” управо је и била место окупљаља неколико уметника који су поставили темеље модернизма у Шпанији. Изложбе ће бити отворена до 4. јуна.

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести