Обележено 70 година постојања ликовне колоније на Петроварадинској тврђави

НОВИ САД: На платоу Дуге касарне, Петроварадинске тврђаве данас је свечано обележено 70 година постојања ликовне колоније која уједно представља највећу светску колонију уметница и уметника.
petrovaradinska tvrdjava
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Овим поводом удружење уметника Петроварадинске тврђаве “Ликовни круг” у сарадњи са Европском престоницом културе организовало је две изложбе.

Изложбе су организоване у знак сећања на осниваче и прве уметнике који су дошли на тврђаву да од ње направе уметницћу варгу која ће пловити “Дунавским морем”.

У 88 уметничких атељеа током седам деценија стварало је више од 500 уметница и уметника остављајући Новом Саду уметничко благо непроцењиве вредности.

Овим поводом отворена је изложба “Кругови круга” у оквиру програмског лука “Дунавско море” Европске престонице културе, на којој ће бити представљено 23 уметника и уметнице.

"Ми се налазимо на једној од највећих фортификационих објеката у Европи, Петроварадинској тврђави која уз Дунав, на Дунавском мору у оквиру Европске престонице културе, овим програмом представља једну од најстаријих ликовних колонија која је учинила да ова тврђава буде оно што јесте", рекао је Немања Миленковић, директор Фондације “Нови Сад - Европска престоница културе”.

Он је додао да на 70 година од оснивања ликовне колоније имамо велику радост да се атељеи поново на један нови и другачији начин интерпретирају и представљају као важно наследство не само Српске Атине већ и Европе.

На истом месту отворена је и 26. традиционална годишња ижлозба уметника и уметница који стварају на Петроварадинској тврђави.

На овој изложби ће бити представљено 55 уметника и уметница.

Душко Стојановић, академски сликар, графичар и уметник који у свом атељеу ижлазе уметничка дела, на овој изложби истиче да је данашњи дан веома значајан за све уметнике који стварају на тврђави, јер се прославља седма деценија постојања удружења.

"Дивно је што се поклапамо са 2022. годином, када је Нови Сад Европска престоница културе. Ми смо изнели слике на плато, као неку врсту позива за све посетиоце. Морам напоменути да су наши атељеи стално отворени, али да ме посебно радује што је досло много мојих пријатеља вечерас, а њих има чак из Аустрије и Њујорка. Сви заједно употпунили смо ово августовско вече", рекао је Стојановић.

Посетиоци ће имати прилику да у 18 различитих атељеа на тврђави, погледају радове уметница и уметника све до 28. августа када ће се званично завршити изложба “Кругови круга”.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести