Од вечерас до 4. децембра изложба радова Марије Ердељи у галерији „Форма”

У новосадској Галерији „Форма” (Илије Огњановића 3) вечерас у 19 часова биће отворена самостална изложба уметничких фотографија „Једина моја” Марије Едрељи, у чијем фокусу је насиље над женама.
1
Фото: Марија Ердељи

„Како проговорити кроз фотографије на овако веома осетљиву и емотивно тешку тему, а да се са становишта морала и етике она представи на адекватан начин? Као неко ко је и уметница и медијски радник, ово питање, као и сама тема, муче ме већ доста дуго. На крају сам дошла на идеју да насиље над женама прикажем кроз симболику емотивног стања особе и повређене делове женског тела. На овај начин желим да прикажем да се и на другачији начин може направити илустрација за медијске текстове”, каже Марија Ердељи, која у Галерији „Форма” представити 10 радова, односно илустрација, као и концептуални видео „Култура сећања у кожи једне жене”.

По речима новинарке и феминистичке активисткиње Милице Кравић Аксамит, у борби за друштво без насиља, етика визуелне уметности од огромне је важности. И Марија Ердељи је тога итекако свесна. „Осим што има невероватан таленат и смисао да направи добру фотографију човека, она, што је још важније, зна како да сачува човечност. Срце на тацни сваке убијене жене, прамен косе који несумњиво изазива језу и асоцира на тешке сцене насиља које су томе претходиле, на крају, и лик жене, лептиром сакривеног идентитета и одузетог права на говор, став и глас, што је сваке жртве реалност, била она жива или не. Марија фотоапаратом илуструје трауматичну тему без сувишних детаља, а емоцију преноси снажно”, наводи у каталогу изложбе Милица Кравић Аксамит, уз напомену да су фотографије Марије Ердељи доступне и у бесплатној бази групе Новинарке против насиља, намењеној као помоћ при сензибилисаном извештавању о насиљу према женама.

Изложба „Једина моја” отворена је до 4. децембра.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести