Одликован Слободан Марковић директор Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици

Идејном творцу и директору Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици Слободану Марковићу на свечаном отварању јубиларног 30. Међународног позоришног фестивала „Валиска” у Ломжи уручено је високо одликовање за заслуге за пољску културу.
Slobodan Markovic
Фото: Приватна архива

Признање, које додељује Министарство културе и националне баштине Републике Пољске, Марковић је добио на предлог пољских позоришних стваралаца и стручњака.

„Дубоко верујем да ће се и преко овог високог признања на неки начин озбиљније схватити статус и значај Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, његова улога у повезивању наше културе са светом и света са нама, и да ће он добити адекватније место када је реч о финансијској подршци, јер то Фестивал истински и заслужује. Ово је уједно и признање целој фестивалској организацији, почев од покојних Хенрика Јурковског и Јована Ђирилова, преко Љубивоја Ршумовића, Мирослава Радоњића, Зорана Максимовића, Синише Јелушића, Зорана Ђерића, до Оливере Мудринић“, изјавио је поводом награде Марковић.

Слободан Марковић је недавно, у интервјуу нашем листу, признао да у условима који владају у нашој култури није било нимало лако ни основати ни развијати фестивал са тако јасном програмском концепцијом, а камоли очувати га на веома високом нивоу, који га данас краси...

Фото: Приватна архива

„Прилике у којима се налази наша култура, за коју се издваја далеко мање и од регионалног просека, не иду нам на руку, напротив. Илустрације ради, ми смо ваљда једини фестивал у свету овог нивоа, ове врсте и овог садржаја, који није у могућности да макар делом учествују у покривању путних трошкова учесника, и који не плаћа хонораре. Али то, реално, не може тако још дуго. Квалитет није споран, али је чињеница да се доста тога ипак темељи на пријатељствима и познанствима. С друге стране, управо због чињенице да нисмо били у могућности да испунимо елементарне светске нормативе, који су одавно установљени на другим фестивалима, понекад једноставно остајемо ускраћени за неке врхунске позоришне представе“, упозорио је Марковић. 

Подсетимо, Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици и његов директор добитници су, између осталог, Вукове награде, Ордена пријатељства Руске Федерације, златне медаље за заслуге у култури Републике Србије, Пенговљеве награде за допринос међународној културној сарадњи и промоцији и популаризацији словеначке луткарске уметности...    

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести