Одржано вече Сећања на Небојшу Глоговца у ЈДП-у

БЕОГРАД: Вече "Сећања на Небојшу Глоговца" посвећено годишњици од смрти великог глумца одржано је вечерас у препуној сали Југословенског драмског позоришта. 
Secanje na Nebojsu Glogovca/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/Александар Барда

Доајен нашег глумишта преминуо је 9. фебруара прошле године,а вечерас су на сцени ЈДП Глоговчева ћерка Сунчица и син Гаврило примили признања "Добричин прстен" и "Милош Жутић" којима је Удружење драмских уметника постхумно наградило Небојшу Глоговца. 

Деци преминулог глумца награде је уручио Војислав Брајовић председник Удружења Драмских уметника Србије. 

"Судбина је хтела да ова вредна признања Небојша Глоговац не може да прими. Прошло је годину дана од када Небојша није са нама, али ми његове колеге, породица и пријатељи знамо да је ту. Он је ће на овој сцени бити заувек. Заувек ће остати у срцима својих пријатеља и породица али и свих који су имали прилике да га гледају на позоришној сцени" казао је Брајовић и додао да је Глоговац својим улогама оставио неизбрисив траг и дао немерљив допринос нашој уметности и нашој култури. 

Горчин Стојановић, уметнички директор Југословенског драмског позоришта казао је да никоме није потребан датум за сећање на Небојшу Глоговца. 

"У нашим и регионалним позориштима, међу телевизијским и филмским екипама, на улици и у продавницама свакодневно се помиње Небојша" казао је Стојановић. 

Фото: Одржано вече Сећања на Небојшу Глоговца у ЈДП-у/Фонет/А. Барда

Удружење драмских уметника Србије, Вулкан издаваштво и Библиотека града Београда, издали су књигу под називом "Монографија: Небојша Глоговац", ауторке Татјана Њежић. 

Луксузно опремљена монографија на 245 страна, са више од 100 фотографија, обухвата више целина. 

У првој, под називом "Сцене и екрани", садржани су текстови о позоришном, филмском и телевизијском опусу Небојше Глоговца из пера Горчина Стојановића, Александра Милосављевића, Мирољуба Стојановића и Драгана Илића. 

Друга, обимом највећа целина, "Речи које живот значе", садржи двадесетак поглавља сазданих од његових речи, исказа. 

Трећу чине ауторизоване белешке. 

Четврта, која носи назив "Рекли су...", обухвата прилоге 18 реномираних уметника и стваралаца. 

О Небојши Глоговцу говорили су и писали Дејан Мијач, Бранка Катић, Јагош Марковић, Ксенија Маринковић, Горан Паскаљевић, Наташа Нинковић, Угљеша Шајтинац, Војин Ћетковић, Ленка Удовички, Дејан Дуковски, Јелисавата Сека Саблић, Рајко Грлић, Горан Шушљик, Александар Поповски, Радивоје Раша Андрић, Анте Томић. 

У књизи је заступљен и текст владике Григорија, епископа захумско-херцеговачког. 

Јаке емоције међу окупљенима у ЈДП-у изазвали су млади глумци Јоаким Тасић, Милица Гојковић и Миодраг Драгићевић који су читали одломке из књиге "Монографија: Небојша Глоговац". 

На великом платну су се ређали инсерти из телевизијског интервјуа који је Небојша Глоговац дао чувеном новинару Драгану Бабићу. 

На крају вечери приказан је кратки филм о Небојши Глоговцу који је режирао Радивоје Раша Андрић у продукцији Југословенског драмског позоришта. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести